Gravid vecka 15 – bebis nr 4

Bebis
Bebisen är stor som en apelsin. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.

Du
Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bl.a. i mjölkprodukter. Tröttheten börjar ge med sig för många nu, då borde känna dig piggare nu än i första trimestern. Många upplever den andra trimestern som den bästa delen av graviditeten. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så att han/hon på bästa sätt kan finnas som ett stöd. En del kvinnor känner av rörelserna som små tickningar i magen.

Så här känner mamma
Jo, tjena, det där med gravidmardrömmar fick jag verkligen uppleva inatt. Usch, känner mig fortfarande medtagen och nära till gråt efter allt jag drömde inatt. Det som är lite lustigt är att jag drömde hemska drömmar i exakt samma vecka med William också. Undra vad som händer i hjärnan när man är gravid egentligen? Jag tycker inte jag känt bebisen så mycket dom sista två veckorna och är lite orolig eftersom rörelserna ”försvann” i samband med att jag fick covid-19. Men igårkväll tyckte jag känna mig lite fladder därinne igen så jag försöker att inte oroa mig. Jag hoppas rörelserna komma igång inför RUL för annars skulle jag bli väldigt nervös inför själva ultraljudet. Jag har än så länge sluppit undan foglossning och jobbiga sammandragningar så det känns bra. Jag hoppas den här graviditeten blir mindre tung 🙂 Halsbrännan har börjat hälsa på om kvällarna och gör sig påmind om jag ätit frukt eller godis sent på kvällen men än så länge inte värre än att jag kan sova igenom nätterna utan mediciner 🙂 Magen är fortfarande väldigt liten (tycker jag) haha! Så jag har fortfarande inte börjat använda några gravidkläder och går i mina vanliga träningsbyxor (även om dom trycker lite på urinblåsan när vi promenerar 🙂

Så här känner pappa
Vi har knappt sett skymten av någon mage ännu vilket var tvärtom vid samma tid i graviditeten med William – haha! Det märks faktiskt inte så mycket alls egentligen, särskilt nu när illamåendet i stort sett, som tur är, gått över. Vi kan gå promenader tillsammans precis som vanligt och Emma känner inte av någon foglossning eller värk ännu.
Snart hoppas jag att det är dags att känna bebisen röra sig, särskilt med tanke på att moderkakan är i bakvägg i motsats till graviditeten med William vilket betyder att sparkarna borde kännas tidigare.
På kvällar och nätter får vi oftast hålla oss på varsin ände av sängen eftersom William ligger raklång mellan oss för att vara säker på att både mamma och pappa ligger bredvid, så det är svårt att komma nära och hålla om magen.

20151019-192249-69769457.jpg

Relaterade Inlägg

En kommentar

  1. Gittan

    Det där med magen är så lustigt. Jag väntar ju oxå nu 4 och har minst mage denna gång. Har hela tiden känt att magen är liten och af-måttet bekräftar att detta är den minsta magen. Känns som man skulle bli större för varje gång. Dock tror min bm att bebis är normalstor när hon känner. Är redan i v 37 😮

    Hoppas bebis kommer igång med lite mer rörelser snart så du slipper oroa dig. Jag har oxå haft covid som gravid 🤰🏽 och har det nu för andra gången.. denna gång är det dock som en mildare förkylning med lite hosta, jag hoppas det inte ska påverka bebis något.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här