Går inte upp i vikt

Lucas har inte gått upp så bra i vikt, det har han inte gjort sen några månader innan vi åkte till Brasilien. Just nu äter han inte så bra efter influensan som vi hade för snart 3 veckor sen plus att en ny tand är påväg. Han dricker väldigt mycket mjölkersättning och vägrar maten, så han har börjat bajsa gult löst bajs igen. Vi försöker ge honom sånt som han gillar för att han ska vilja äta mer och så att matlusten kommer tillbaka även om det kanske inte är den nyttigaste maten. Till exempel gillar han nudlar väldigt mycket så det har blivit mycket nudlar det sista, men inte ens det går ner ibland. Lucas låg redan under sin kurva när vi åkte hit och här verkar det som han har gått upp ännu sämre i vikt. Vi har inte kunnat väga honom på någon 100% tillförlitlig våg och jag har inte nakenvikten heller. Men med blöja och kläder på så har han legat länge runt 9,5 – 9,8 kg. Det betyder att det fattas cirka 1-1,5 kg.

20140618-194537-71137790.jpg

Det som gör att jag börjar känna att jag kanske borde bli orolig är att han har gått under sin kurva ännu mera och att han inte längre är proportionerlig. Han börjar ju bli lång och smal. BVC sa alltid att vi inte behövde vara oroliga för han var proportionerlig, men nu är han ju inte det längre…

20140618-193629.jpg

20140618-193542.jpg

Dessutom tycker jag att Lucas börjar se smal ut och om man jämför bilder på honom när vi kom hit och nu så tycker jag det ser ut som han har tappat bebishullet och dom där goa kinderna…

20140618-194706-71226561.jpg

Men samtidigt så försöker jag ta det coolt. Han verkar ju vara en pigg liten kille som lär sig jättemycket just nu. Om han inte hade fått tillräckligt med mat så hade han väl inte orkat allt det där? Problemet är ju inte att vi inte ger honom mat, problemet är att han inte vill äta. Och så tänker jag också att alla i Jairs familj och alla i min familj har alltid varit väldigt smala, det kanske är hans gener helt enkelt?

Jag har inte fått tag på min BVC-sköterska och här betyder inte vikten något för läkarna så jag kan inte göra så mycket härifrån. First thing när vi kommer hem till Sverige är ett BVC-besök.

Men tills dess undrar jag om nån av er har samma problem? Vad gör ni för att lösa det? Vad säger BVC? Tack för att ni delar med er!

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Maria

  Jag har inga egna barn men jobbar på förskola, så kan bara prata utifrån de erfarenheterna. Men jag tycker i alla fall att barn efter att de fyllt ett och inte är bebisar längre börjar tappa det där bebishullet och får en annan kroppsbyggnad. Vissa har kvar det längre andra tappar det tidigare. Kanske hänger det också ihop med att han har börjat gå mer nu och kanske förbränner mer energi?
  Vi brukar också säga att barn som är hungriga äter och att det inte är någon fara om barnen inte äter så mycket vissa perioder. Jag upplever att det är rätt vanligt bland barn att de har perioder då de äter sämre. Vissa föräldrar vi pratar med är oroliga och förstår inte hur barnen klarar sig på så lite, men så vänder det efter någon månad… Men det kanske är klimatet och ny miljö som påverkar er lille och hans matlust?
  Hoppas du får tag på bvc snart och kan få svar på dina frågor och få din oro stillad!

  Svara
 2. Sandra

  Om du är orolig så maila din bvc-sköterska eller be en släkting ringa och rådfråga. Att bara gå och oroa sig blir inte bättre. De brukar säga att barn som får mat inte svälter oavsett hur lite de petar i sig. Vissa barn lever ju i perioder på tex pasta och nästan inget annat. Jag funderar på om han inte äter för han får ersättningen? Den verkar han ju gilla och den fyller ju ut magen. Ger den honom tillräckligt med näring för hans ålder? Skulle han bli mer hungrig och äta utan den? Lycka till. ☺

  Svara
 3. maria

  Hej! Vilket sammanträffande att du skriver om detta, då jag igår va på bvc med min lilla tjej på 15 månader. Hon är 78 lång och väger 8 kg. I perioder äter hon bra, men vissa dagar petar hon i maten och inte ens välling duger. Dom ska nu ta lite prover på henne för att utesluta gluten allergi samt ta ett prov på sköldkörteln. Men jag tror mest på att hon är smal i kroppen, Alla barn är ju inte runda . Jag tycker inte man ska gå för mycket på bvcs kurvor så länge man ser att barnet har energi och mår bra. Men samtidigt kan jag ibland tycka att det är jobbigt och ställer mig frågan om hon får i sig för lite mat. Extra fett i maten är viktigt, så ös på med det!

  Svara
 4. Thaimorsan - Siranee

  T var ju 10 mån å såg verkligen ut som en bebis när vi kom t Thailand och hade babyhull men det märktes att hon hade tappat de under de 3 mån. Hon blev längre å smalare. Hon har alltid legat under sin viktkurva och BVC läkaren tyckte inte att d var nåt fel.

  Hon äter inte heller bra tycker jag. Äter hon själv går hälften in å resten slänger hon med flit på golvet. Magsjuk en gång för nån vecka sedan men annars ingen förkylning osv sedan januari. Vägde T själv hemma och hon är runt 10kg.

  Tror det är perioder med de små men självklart är man orolig. Så bäst att kolla med BVC.

  Svara
 5. -Jenny-

  Jag vet barn som legat två kurvor över medel på längden men två kurvor under på vikten utan att det varit någon panik. Så länge han går upp lite grann, äter lite grann och är pigg och glad är det okej. Ni erbjuder honom dessutom mat vilket betyder att han inte svälter. Kolla upp det med din BVC-sköterska men försök att inte oroa dig alltför mycket!

  Svara
 6. Marie Alvas mamma

  Vi har samma problem med Alva. Hon är 14 månader nu och väger 9,1 kg. Hon vägrar äta väldigt ofta och det tar lång tid att mata henne. När hon äter blandar jag i ganska mycket smör i maten. BVC sa att jag skulle tillsätta extra fett i maten. Hon äter även mycket smör på smörgås o kex. Men som du skriver så är även Alva pigg o glad och jag vägde inte mer när jag var lika gammal som Alva så jag oroar mej inte. Mitt tips är att du tillsätter lite extra fett i Lucas mat.

  Svara
 7. Gittan

  Olivia har alltid legat under kurvan. Förutom när hon föddes. Hon åt bra tills vi slutade amma, sen åt hon dåligt ett tag och nu äter hon jätte bra men är fortfarande ganska liten. Är 14 månader nu på 1 års kontrollen vägde hon 9 kg. Vi har oxå fått rådet att tillsätta extra fett i allt. Har vart på massa extra kontrollen och tagit prov för allergi, visade på ägg. Olivia har aldrig haft så mkt bebishull. Och nu rör de ju på sig massor mer. Är de pigga och glada så mår de nog bra 🙂

  Svara
 8. Emelie

  Jag har två tjejer som båda är väldigt små och, enligt kurvorna, “oproportionerliga”. Min 2,5 åring är 85 cm lång och väger 10,1 kg och min 13 månaders är 73 lång och väger 8,1 kg. De har alltid varit små och gått upp långsamt. Den lite äldre har dalat på sin kurva sen sin 1 års dag. Men hon mår toppen och har massor av energi och utvecklas bra. Vi fick göra en allergiutredning på dem, för säkerhets skull, men den visade inget. Vissa barn är bara mindre och smalare. Min kompis barn gick om min 2 åring i vikt innan han ens blivit ett halvår, hehe :P.

  Förstår att du grubblar, har jag också gjort (var lättare när tvåan kom och följde samma kurva. Då oroade jag mig inte lika mycket utan förstod att jag helt enkelt får nätta barn). Ring BVC och rådfråga tycker jag! 🙂

  Kram!

  Svara
 9. Linda

  Har för mig att de blir smala med rund mage när de får ersättning i så hög ålder. Jag skulle ha lite is i magen dra ner på ersättningen och hoppas på att han börjar äta bättre.

  Svara
 10. Johanna

  Tror inte du behöver vara orolig så länge han är pigg och glad. De kurvorna är från 70 talet och stämmer inte alls längre. Vår dotter har hela tiden legat en över på längden och en under på vikten. Men vår bvc sköterska sa att så länge barnet mår bra och är pigg behöver man inte oroa sig.

  Svara
 11. A

  Men hur lång är han? A har alltid legat under kurvan men har senaste tiden gått upp bra i vikt mm ligger fortfarande under. Hon är,också ganska kort. Vägde igår o hon är 14,5 månader och är ca 74 cm lång och 9 kg. Vi brukar mata henne med turiskyoghurt som är fet.lagar maten med smör istället för olja ibland osv.

  Svara
 12. Josephine

  Tror inte att du behöver vara orolig sålänge du märker att han mår bra. Barn svälter inte sålänge dom får tillgång till mat. Men kanske testa att inte ge honom ersättning ett par måltider utan bara erbjuda mat. Vill han inte ha första gången så ge inte efter och ge honom ersättning, utan vänta till nästa måltid och erbjud då mat igen. Tillslut måste han bli hungrig, och då äter han! Detta tipsade en Bvc sköterska mig när Leon krånglade med maten.

  Svara
 13. Emma - På Smällen!

  Tack allihopa! Jag känner mig faktiskt lite mindre orolig nu. Min mamma ska ringa till BVC på måndag och prata med Lucas BVC-sköterska och boka in en tid till Lucas. Det är nog lika bra att allergitesta honom också, vi har glutenallergi i släkten. Men jag tror att hans viktproblem främst handlar om att han äter så dåligt och bara vill ha mjölkersättning hela tiden. Det är svårt att trappa ner på mjölkersättningen när han äter så dåligt, så vi försöker ge honom mat lite då och då för att han inte skulle bli så hungrig att han bara vill ha mjölkersättningen. Tack för att ni delade med er! Kram till er allihopa!

  Svara
 14. Caroline, ung tvåbarnsmamma!

  Jag pratade faktiskt om detta med min bvc sköterska sist vi var dit, jag tycker Elias äter dåligt till och från och periodvis blir man orolig att han inte får i sig tillräckligt. Men som min bvc sköterska sa. “Är dom hungriga och behöver mat så äter dom, oftast får dom i sig det dom behöver även om det känns som dom äter dåligt” vi satte oss ner och började räkna på allt Elias åt dom dagar jag tyckte att han hade ätit dåligt men det visade sig ändå att det kanske inte var så farligt. Sen när dom börjar bli över året så tappar dom ju ofta “bebis hullet”, dom rör sig ju mer när dom börjar gå. Det är nog ingen fara, men är du orolig så kan du ju alltid prova att maila din bvc sköterska 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack Caroline! Det är skönt att höra att andra också har samma “problem” men att BVC inte är orolig. Det är ju en av dom sakerna som gör det så jobbigt, att inte veta om jag borde oroa mig eller inte. Min mamma ska ringa BVC på måndag, skönt att få höra vad dom säger då 🙂

   Svara
 15. Tilda

  Hej Emma!
  Jag tycker inte att din son ser oproportionerligt smal ut! Det är väl normalt att barn i hans ålder som är aktiva, kryper och går mycket tappar babyhullet. Förstår dock om du oroar dig lite, mest för att han kanske inte äter så mkt men så länge han är pigg och glad ska du inte titta på BVCs kurvor! Vår son är tre år om ett par veckor och han väger 12 kg och är 91 cm lång. Liten och spinkig men har sjukt mycket energi! På ettårskontrollen var han 74 cm och vägde 8,8 kg och det var okej enligt sköterskan. Se fördelen- inte så tungt att bära:-). Kram!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här