Frågor & Svar

Här kommer några fler frågor och svar ?

Hade varit intressant o höra hur Jair upplevt flytten till Sverige med tanke på klasskillnader osv, hur känns det för honom att flytta in i ett stort fint hus t.ex.? Tycker det är jättekul då du skriver om kulturkrockar mellan er också ?

Svar: Just det här har jag själv funderat på och jag tänker att den här flytten måste ju vara ett enormt steg för honom i hans liv, inte minst med tanke på att detta är vår första bostad som han också är med och äger hälften av! ❤❤❤ Det är ett jättestort steg i mitt liv också, men för honom så måste det var lite som att leva livet som han bara kunde drömma om, hoppas jag i alla fall 🙂 ❤ Innan flytten så frågade jag om han hade visat bilderna på huset för sin familj och det hade han såklart 🙂 Då sa jag: “Nu måste dom tro att vi är jätterika.”  Då svarade han: “Nej, dom vet att vi har lånat från banken.” Jo, det är klart vi har, men det är ju inte direkt lätt att låna från banken bara sådär och man måste ju ha en hel del pengar själv för att få låna till ett hus. Det finns massor av svenskar som har en bra lön men som inte har en kontantinsats till att köpa ett hus. Anledningen till att vi hade råd var att jag har gjort bostadskarriär genom att köpa bostadsrätt direkt när jag flyttade hemifrån – gissa vad jag gav för min första lägenhet!?! 47 000 kr!! Helt galet!! Några år senare sålde jag den för nästan 200 000 kr!!!!!! Jag kände att jag var tvungen att förklara detta för Jair sa att det är svårare att låna pengar i Brasilien och det är det säkert om man inte har några pengar, men om man inte har några pengar så får man inte låna till hus i Sverige heller. Jag vill inte att Jair ska tro att det är enkelt i Sverige, man måste kämpa här också. Jair kämpar, visar framfötterna på jobbet, jobbar övertid m.m. men eftersom det är jag som har koll på ekonomin så har han svårt att få en överblick över det hela ibland. Men rika är vi inte – vi är väl typisk medelklass 🙂 Jag vill inte att Jairs familj ska tro att vi är rika, men jag vill och hoppas att dom förstår varför vi bor här och inte i Brasilien. Jag hoppas att dom ser hur bra deras son och hans familj har det här. Det är en jättesvår balansgång att förmedla, jag vill att dom ska se att vi har det bra, men jag vill inte att dom ska tro att vi lever i lyx och överflöd för det gör vi verkligen inte – hänger ni med? Jag kanske svävade ut helt och hållet i mitt svar på frågan, men jag tyckte det passade under ordet kulturkrock som du som kommenterade skrev 🙂

En fråga på om Lucas äter själv: Men äter han inte själv ännu ?????

Svar: Alltså Lucas kan äta själv – men han gör det helst inte och ibland har det varit lättare att mata än att ta striden. Just när det gäller maten så måste jag hela tiden väga för och emot, är det värt att strida för att han ska äta själv? Är det inte bättre att han äter så han blir mätt och glad kille? Vad är det värsta som kan hända om jag tar striden? Jo, att han blir ledsen och arg och inte äter eller så ger jag med mig och matar honom ändå – oavsett så förlorar jag. Detta är alltså en strid som jag redan är en utdömd förlorare och enligt mig så är det inte värt att strida för det då. Jag försöker istället inspirera honom att äta själv på olika sätt. Sen vi flyttade till huset så sitter vi alltid vid matbordet och där har vi bestämt att iPad inte får följa med. I lägenheten så brukade Lucas äta kvällsgröten på soffan med Jair och många av måltiderna så var TVn på och då blev Lucas distraherad men det var svårt att bara stänga av TVn mitt i också. Dom nya rutinerna med att äta tillsammans i köket och vara konsekvent med det har varit bra för Lucas och han har tyckt om det, vi har inte behövt strida för det och nu äter han faktiskt väldigt ofta själv. Men ibland när han ätit hälften av maten eller mer så säger han “Mamma, jag orkar inte. Mamma mata mig som Isadora.”. Fy farao vad svårt det är att stå emot då… Men då brukar jag säga att vi ska räkna hur många skedar Lucas kan äta själv och så räknar jag högt och tittar på honom utan att vända bort blicken när han tar en sked till. Jag märker att han gillar det, både för att han gillar siffror och för att han gillar när han får fullt fokus från mig så även om jag håller på och matar Isadora så fokuserar jag helt och hållet på honom när han ska ta en ny sked.

 

Relaterade Inlägg

En kommentar

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här