Frågor och svar

Jag får jätte mycket frågor från er läsare just nu och jag hinner oftast inte svara på dom samma dag, men jag försöker alltid spara era frågor och svara på dom i ett inlägg istället 🙂 Så här kommer ett inlägg med några frågor från er läsare och mina svar 🙂

Frågor och svar:

Fråga: Jag använder inga våtservetter hemma, har i skötvätskan vid kris (läs bajs). Och man kan undvika gifter i mat, kläder och ha en hyfsat okej solkräm. Försöker äta mycket ekologiskt (även om det inte är allt) köper de mesta kläderna begagnat, tvättar i oparfymerat tvättmedel och utan sköljmedel,  undviker kläder med plasttryck. mitt val, mitt liv och ingen som kalla en petig osv. Hur tänker du kring ekologiskt, kläder, städmaterial osv?

Svar: Jag har väl inte kommit riktigt hela vägen när det gäller gift och kemikalier. Jag är lite allergisk mot böcker som t.ex. Den Onda Badankan där allt är giftigt och farligt. Jag tycker det är bra att vara medveten och lära sig om hur man kan välja bättre alternativ, men för mig måste det komma pö om pö för annars blir det övermäktigt. Vi äter mer ekologiskt nu än vad vi gjorde förr och ofta väljer vi faktiskt ekologiskt för att det smakar bättre. Alltså krav-bananer är ju sååååå mycket godare än vanliga! Vi köper inte så mycket begagnat, det gjorde vi med Lucas men det lönade sig inte att köpa begagnat på nätet för frakten blev så dyr. Men alla kläder vi köper till Isadora är ekologiska. Lucas behöver oftast väldigt mycket kläder på en gång så då har det oftast varit plånboken som har fått bestämma. Vi tvättar och städar med oparfymerade, miljövänliga produkter och nu använder vi även ekologiska blöjor, hygienartiklar och intimprodukter från Naty. Jag tycker inte att du är petig och det är bra att läsare som du skriver hur ni gör för det inspirerar en sån som mig 🙂 Jag har fortfarande mycket att lära och det är faktiskt genom er läsare som jag har blivit såpass medveten som jag är idag 🙂

 

Fråga: Det är alltid bra att stå upp för det man tror på! Heja dig och tack för att du fortsätter ha en så härlig blogg! Tänkte få passa på att fråga en helt annan sak, har för mig att du åt b-vitamin förut? Tappade du mycket hår efter Lucas? Jag gjorde det med ettan så funderar på att ta det i förebyggande syfte nu. Tog du det som gravid eller vet du om man kan göra det? Tar du det nu när du ammar?

Svar: Jo, precis det stämmer. Jag åt B-vitamin innan jag blev gravid och när jag blev gravid så gick jag över till ACO Gravid direkt. Jag tyckte inte att jag hade behov av B-vitamin under graviditeten för då växer ju hår och naglar oftast ganska snabbt ändå fast inte lika snabbt märkte jag. Jag har inte börjat tappa hår än, men med Lucas tappade jag enormt mycket hår. Det var hemskt när stora hårtestar lossnade när jag duschade, jag vågade knappt ta i håret! Lucas var 2,5 månad när jag började tappa mitt hår så jag har nog inte sluppit undan än, det kommer säkert inom den närmsta månaden. När jag såg din fråga så köpte jag faktiskt nya B-vitaminer på en gång! Jag använder dom här: B-vitamin komplex. Dom innehåller flera olika B-vitaminer och jag tycker verkligen att det är stor skillnad för mitt hår och mina naglar när jag äter dom, jag tyckte till och med att mitt hår och naglar växte snabbare med dom än med gravidhormonerna. Jag googlade och då hittade jag inget om att det är farligt att äta B-vitamin när man ammar, däremot hittade jag att man bör äta ännu mer B12 när man ammar än när man är gravid eftersom B12 brist kan vara farligt både för mor och för barn! Detta är Livsmedelsverkets rekommendation som jag läste om på Bristguiden HÄR!

 

Fråga: Vi har två år, två månader och två veckor mellan dottern på 3 år och sonen på snart 1 år. Jag var väldigt sugen på en trea redan för 6 månader sedan men nu känns det ganska avlägset. Jag tycker allt flyter på så bra och barnen har redan stor glädje av varandra. Bebisverkstaden kommer säkert öppna igen, men det dröjer nog 1-2 år till så sonen hinner bli 2-3 år. Så blir nog större glapp nästa gång. Sambon vill absolut inte ha lika tätt igen ? Och jag tänker att de har sina fördelar med 3-4 år mellan oxå ? Däremot förstår jag inte när man pratar om egentid med barn nr 1, varför är det så viktigt? Barn nr 2,3 osv kommer ju aldrig att få det? Hur tänker ni kring det?

Svar: Jag hade inte valt att vänta med barn nummer 2 enbart för att första barnet skulle få mer egen tid med oss föräldrar, så viktigt tycker jag inte att det är. Men jag tycker ändå att den tiden vi har haft som en familj på 2 vuxna och 1 barn har varit guldvärt. Lucas har fått ha oss för sig själv i hela 3 år! Men om vi inte hade fått Isadora nu så hade det nog slagit över i att han hade blivit bortskämd tillslut bara för att vi hade möjligheten och ekonomin att göra allt för honom, så på det viset är det bra att ha en syrra nu haha 🙂 Men nummer 2 får ju också egentid om man har syskon på dagis, visst får hon inte lika mycket egentid som Lucas fick, men hon får ju ändå 15 timmar i veckan 🙂 Jag tror att alla barnen behöver känna att dom får egentid med en förälder ibland, för vår del så kommer det nog bli när vi går på babysim med Isadora och minisim med Lucas. Jag har även planerat att Lucas kommer få en pysselkväll i veckan som han kommer få vara uppe lite längre med mig när han blir äldre. När han blir större vill jag att han ska känna att han har en fördel att han är störst för ofta är det rätt mycket nackdelar med att vara störst och man får ofta höra att man inte får göra vissa saker för då vill lillasyskonet göra likadant.

 

Fråga: Vilken skön bekräftelse men fy vad dåligt bemötande från vården. Vad var det som fick dig att känna att det var något mer än bara vanliga matproblem? Jag har en liten som äter dåligt och dalar i vikt..

Svar: Det allra första som fick mig att förstå att han nog inte bara är petig med maten, det var när han började förskolan när han var 1,5 år. Jag pratade med förskolan på telefon innan vi kom dit för inskolning och dom lät så himla övertygande om att dom flesta barnen äter när föräldrarna inte är med. Barn härmar varandra. Dom sa att föräldrarna säger ofta ”mitt barn äter inte så bra”, men på förskolan så kan samma barn äta som en hel vuxen. Lucas blir väldigt gnällig när han inte äter så jag var inte så rädd för att han skulle gå där och vara hungrig utan att säga ifrån. Så jag lät förskolepersonalen prova på sitt sätt utan att säga något mer för jag var övertygad om att Lucas skulle bli såpass jobbig att dom skulle bli tvungna att ringa oss om han inte hade ätit. Det dröjde inte så länge innan förskolan bad oss ta med välling och gröt till dagis och kort därefter bad dom oss om barnmatsburkar också. Det gick alltså inte att få i Lucas vanlig mat alls, inte ens på förskolan. Pedagogerna var förvånade och oroliga för Lucas och dom berättade att han får väldigt lätt kväljningar och att han snarkar högt. Jag visste egentligen det, men jag har aldrig jobbat med barn eller tagit hand om barn förut så jag förstod inte att det var tecken på något fel. Jag trodde att kväljningarna berodde på att han inte gillade maten och snarkningarna trodde jag var normala. Dom uppmanade mig om att be om remiss till öron-näsa-hals för vårdcentralens läkare är inga experter på det här. När jag berättade för andra föräldrar om Lucas problem så fick jag höra fler och fler som hade opererat sina barn för just detta och det var så jag förstod att Lucas problem inte bara var att han var petig.

 

Fråga: Ja så är det ju. Jag försöker att inte alltid ha solkräm utan växla med långärmat klädesplagg. Har ett par bra tröjor i tunnt och luftigt material. Återkom gärna om du hittar en bra solkräm. Jag håller på att söka runt efter en som är minst skadlig.

Svar: Jag har inte sökt runt så mycket, men jag hittade den HÄR artikeln från 2012 på testfakta.se där det står att 10 av 16 solkrämer innehåller farliga ämnen. Nivea innehåller tydligen hormonstörande ämnen (den har vi på dagis!! – måste genast dit och byta!) och enligt forskning så finns starka misstankar om att det bland annat kan ge försämrad spermiekvalitet och minskad reproduktionsförmåga!!! Vi vill gärna ha barnbarn så denna solkrämen går fett bort!

I den undersökningen så visade det sig att sex av solkrämerna som testades inte innehöll några hälso- eller miljöfarliga ämnen alls: Cosmica Kids Sun Spray, Vichy Capital Soleil Barn Multiposition Spray, La Roche-Posay Anthelios Barn Solspray, Dermica Baby SunCream och Babyline Sollotion.

Vi använder La Roche-Posay till Lucas, den är dyr men flaskan är rejäl och den räcker länge på en liten barnkropp 🙂

la-roche-posay-anthelios-kids-lait-spf-50

Fråga: Av ren nyfikenhet (som du inte behöver svara på) varför väcker du eventuellt henne? Tycker hon verkar gå upp i vikt bra och mår prima. Kram

Svar: Ja, det gör hon 🙂 Jag väcker henne inte längre, det var innan sista BVC-besöket som jag var lite nojig över hennes vikt och mjölken sinade som jag försökte ha koll på att hon åt tillräckligt ofta. Nu låter jag henne sova 🙂

/Innehåller affiliatelänk

Relaterade Inlägg

9 Kommentarer

 1. Lisa

  Hej! Nu kommer jag med en till fråga/önskan till dig! 😛 Jag har precis köpt hem en ergobaby adapt och är jättesugen på att prova den! Jag har läst instruktionen för hur man tar på sig den, men jag tycker det verkar lite meckigt att få på sig den (med bebisen) själv utan hjälp, som om man behöver tre par händer liksom. . .Jag kanske bara är lite trög och det egentligen är superlätt, men HUR gör man? 😀 Kan du inte filma hur man gör för att sätta i bebisen rätt i selen?
  Kram!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej! Det är superlätt, men jag förstår att du känner dig nervös första gången, det gjorde jag också när jag fick Lucas 🙂 Börja med justera selen så att den stämmer för din bebis. Sen sätter du på midjebältet innan du tar upp bebis. När du tar upp bebis kan det vara bra att stå över något mjukt som tex en säng så att du slipper vara orolig att bebis ska ramla i golvet. Jag tycker den hör videon visar väldigt pedagogiskt hur man gör:
   https://m.youtube.com/watch?v=yA2oN2KN0Pg
   Det svåraste är att knäppa i nacken, då kan det vara bra att stå över något mjukt innan man har vant sig. Men om man gör som hon gör i videon att hon håller i axelbanden när hon för sina händer bakom huvudet, då är det ingen fara 🙂 hoppas det känns lättare när du kollar på den hör videon 🙂 Kram!!!

   Svara
   • Lisa

    Tusen tack för snabbt svar! 🙂 Åh vad bra det var med video, tänkte ju inte ens på att youtuba det 😛 Så nu har jag provat och det gick ganska bra och övning ger färdighet 🙂 Jag har en bebis som liksom din Isadora är nöjd mest hela tiden och lätt kommer till ro av sig själv i vagnen eller babysittern (och ja, jag är glad för det, haha) men det är ju super att kunna bära i situationer när vagn är opraktiskt – eller om hon plötsligt skulle ändra sig och vill bli buren jämt! 😛 Tänker även att det är en bra investering för framtida syskon, kan tänka mig att man kanske använder selen mer då 🙂
    Tack för hjälpen igen! 🙂

   • Emma - På Smällen!

    Varsågod 🙂 Jag letade också efter en video första gången jag skulle använda sele när jag fick Lucas. Det är mycket lättare när man har sett hur man ska göra 🙂 Vad roligt att det gick bra att sätta på den. Ja, övning ger färdighet, för mig går det supersnabbt att sätta på den nu 🙂 Jag tycker det dyker upp tillfällen hela tiden som selen är hundra gånger bättre än vagnen. Framför allt när man bara ska in i affären en snabbis eller när man ska gå nånstans där det är folktätt eller svårt att komma fram med vagn. När man reser är den guld värd på flygplatsen! Om Lucas hade varit yngre så hade jag kanske behövt ta med vagn till förskolan varje dag och ställa där för vilan som är i vagnen på dagis här och då vet jag inte riktigt hur jag skulle gjort om jag inte hade haft en sele. Det är smidigt med en bra sele och denna kan man ju använda till cirka 4 års ålder!

 2. Nina B

  Tips på solkräm som vi använder: Eco cosmetics, dyr men värt sitt pris.
  Har tagit vår ”giftminimering” pö om pö och lärt mig massor genom bloggar etc.

  Svara
 3. Malin

  Hej
  kan du inte skriva lite om hur nattningen funkar för Isadora och hur hon sover på nätterna. Har en son på snart 9 veckor som är så svår att få och sova men när han väl somnat så sover han och vaknar för mat efter 4-5 timmar men somnar sen om igen bredvid mitt bröst. Försöker få han att somna i sin säng för kvällen och sen på natten få somna mellan oss. Får så ont i kroppen om han ska samsova med oss hela nätter….

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här