Föräldraledighet – själv sjuk eller vårdar sjukt barn

Det där med försäkringskassan och föräldrapenning är ju rätt svårt. Och deras hemsida är absolut inte enkel och den är knappt googlebar heller! När man googlar på nåt som har med försäkringskassan att göra måste man använda exakt rätt ord för annars får man inte fram nåt. Och om man försöker hitta ett svar på nån fråga i nåt forum får man sålla hårt mellan svaren har jag märkt. När jag har läst lite så har jag sett att många svar är fel! Så nu när jag har lärt mig nåt så tänkte jag dela med mig till er!

Visste ni att man kan sjukanmäla sig när man har föräldrapenning och få tillfällig föräldrapenning istället?
Det visste jag inte först. Men efter förlossningen fick jag så ont att jag inte kunde stå eller gå. Bara sitta och ligga. Så jag kunde inte ta hand om Lucas. Jair fick vara hemma från skolan vissa dagar (eftersom han inte jobbade fick han inga pappadagar i samband med att Lucas föddes), min mamma, min mormor och morfar kom och hjälpte mig. Eftersom jag var så dålig så fick jag sjukanmäla mig hos försäkringskassan och slapp därmed att ta ut föräldrapenningsdagar dom dagarna och istället fick jag tillfällig föräldrapenning.

Visste ni att man i vissa fall får vabba när man är föräldraledig?
Det visste inte jag, men jag misstänkte att det kanske fanns nån sån regel och det gjorde det. Man kan nämligen byta ut dom vanliga föräldrapenningsdagarna mot tillfällig föräldrapenning när barnet är inlagt på sjukhus och på sätt spara föräldrapenningsdagarna! Ni kan läsa mer om det på deras hemsida som jag hittade efter mycket googlande! Här är den: Tillfällig föräldrapenning när man är föräldraledig

Ibland är försäkringskassan faktiskt riktigt bra!

20130720-001906.jpg

Min skrutt på sjukhuset

Relaterade Inlägg

En kommentar

  1. Hannah

    Skrev dom inget intyg på sjukhuset med tillfällig fp? Då fyller sjuksköterskan i ett intyg som ni får och ska skicka in till f-kassan.
    Ibland är det krångligt som tusan med alla regler med vabva tex, jag fick magsjuka och Fredrik som aldrig kan vara hemma annars blev så illa tvungen. Svårt att ta hand om två barn när man spyr samtidigt… I alla fall så visste jag inte att Fredrik kunde vara hemma så han ansökte om det kanske en vecka efter jag varit sjuk – och fick avslag! Man måste ansöka på första sjukdagen! Inte det första jag hade i tanken direkt när jag satt på toaletten :/

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här