Farliga djur i Brasiliens hav

I Brasilien finns det några farliga djur som man absolut bör se upp för. Jag ska berätta om några som jag har kommit i kontakt med när jag har rest här.

3. Den första är Pinauna eller Ouriço som den också kallas. Jag hittade ingen svensk översättning på denna märkliga skapelse, men den ser helt enkelt ut som en taggig boll. Den här lilla filuren består av ett gäng långa stickor och bor på havets botten gärna nära rev eller klippor i vattnet. Om man råkar trampa på en sån här så blir man oftast sjuk och får feber. Jag har råkat trampa på en pinauna en gång men som tur var stod jag på tå när min häl nuddade pinaunan och därför fastnade stickan så ytligt i hälen att inget gift kom in i blodet.

2. Brasiliens blåa brännmanet som kan ha en tråd som är flera meter lång! Denna är verkligen lurig för den kan vara på långt avstånd från simmaren men ändå kan den bränna en person såpass illa att man blir tillfälligt paralyserad på dom kroppsdelar som är brända. Jair har berättat hur han har bränt sig på ena armen under surfturen och fått simma tillbaka med bara en fungerande arm. Han har även berättat hur badvakterna sprang i och räddade en asiatisk kvinna som inte kunde simma på grund av sina brännskador! Läskigt!

1. Men det värsta av dom farliga havsdjuren som jag har stött på är ändå hajen! När jag var en backpackingresa genom Brasilien så bodde vi intill en strand där det var förbjudet att bada på grund av att det var så mycket hajar där! Så läskigt! Jag undrar alltid hur dom vet att hajarna inte simmar till nästa strand för att käka istället..? Det kan också finnas hajar i havet om tidvattnet blir ovanligt lågt som när vi var i Japartinga vid fullmåne. Då var tidvattnet så lågt att det gick att gå ut till båtarna och det gjorde vi när brassen i vår grupp varnade oss för hajarna. Precis efter varningen så plaskade det till ordentligt bakom mig. Jag kan säga att det blev panik och skrik enda tills jag och dom andra två tjejerna kom i land! Fy vilken hemsk upplevelse!

Det finns förstås ännu fler farliga djur i Brasilien eftersom Amazons ligger i Brasilien, men jag är glad och nöjd över att enbart ha stött på dessa tre. Haha!

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. S

  Tror trean är sjöborre som även finns i medelhavet bland annat ? skalen under taggarna är väldigt fina, som snäckor ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch! Ja dom är verkligen läskiga!! Ja, men det skulle inte vara så jättekul att stöta på en björn heller, men hajar känns ändå läskigare på nåt sätt. Det känns ju som hajarna är ute efter en, det är ju inte brunbjörnen på samma sätt..

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här