Den yngsta gör ärenden åt dom äldre

En sak som är jättekonstigt för mig här i Brasilien är att den yngsta i familjen alltid gör ärenden åt dom äldre och då menar jag inte äldre som gamla. Det är oftast Ian som är yngst här hemma och han gör alltså ärenden till alla i familjen, Jairs mamma, pappa, Jair, Jairs brosa, etc. När han inte är hemma, men Jairs systerson är hemma, då är det han som gör alla ärenden. Detta systemet funkar till alla möjliga ärenden. Det är till exempel Ian som följer med Jairs mamma till doktorn. Han är den som handlar när något tar slut och det är han som åker mellan Salvador och Camaçari (1,5 timme buss) för att lämna saker till Jairs mormor. Om vi en dag skulle upptäcka att våra blöjor är slut och Jair inte känner för att gå och handla, då ger han pengar till den som är yngst som går och handlar. Det gäller även oviktiga saker, som t.ex. köpa en läsk i affären eller att hämta en telefonladdare på första våning. Man ber alltid den som är yngst även om det bara skiljer ett enda år!

Jag fattade inte detta första gången när vi var i Brasilien och jag fattade ännu mindre när jag frågade för Jair svarade bara “he is young”. Men nu har jag sett mönstret att det alltid är den yngsta i familjen som gör ärendena. Det är även lättare för oss att förstå varandra eftersom vi pratar samma språk (antingen svenska eller portugisiska) så kommunikationen är mycket mycket bättre haha!

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Thaimorsan

  De yngre ska ta hand om de äldre men att den yngsta får vara springnisse i alla väder är ju lite oklart hur de tänker.

  Som thai, då ska de äldre få de bästa bitarna först av maten. De ska få äta riset som ligger överst och inte längst ner i kastrullet (där blandar jag ris runt haha men det är att få jämnare ångad ris.

  Det bästa är när man äter på restaurang och den som är äldst får betala. Inom familj ok men bland vänner nej.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Oj, det hade jag ingen aning om! Kul att dom yngre får revansch i alla fall! Här är det vi som betalar också. Vi och Jairs brosa brukar dela på notan när dom yngre hänger på oss till restaurangen så dom får också tillbaka från oss efter alla springnisse-ärenden. Haha! Men här har vi ingen regel kring maten, dock brukar jag och barnen alltid få mat först, men jag tror att det har mer att göra med att maten tar slut så fort och att dom vill att den som betalar ska få hinna smaka och ta för sig…

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här