Dagens jobbiga

Imorse upptäckte jag en halv centimeter lång och tjock flisa i Lucas handflata. Det var rött och irriterat runt om så han fick den troligtvis igårkväll och inte idag. Det verkar inte som han har känt av den så mycket, men flisor kan ju vara så. Man känner när man får dom och när man rör vid dom och sen känns dom mer och mer ju längre dom sitter kvar. När jag fick syn på den så kändes det som att jag kunde klämma så att den reste på sig och att den då skulle kunna plockas med pincett, men det gick inte. Den satt tyvärr för djupt och när det blev lite svullet så gled den in ännu längre. Lucas var jätteledsen och använde inte den handen på hela dagen. Stackars lille plutten! Men han var otroligt duktig och ryckte inte undan handen när vi försökte trots att han var jätteledsen.

Min mamma kom över till oss och försökte också men när det inte gick så ringde hon och rådfrågade min moster som är sjuksköterska. Hennes tips var att bada så brukar flisor krypa ut eller om man leker mycket i vatten, gärna med grönsåpa i. Huden blir ju skrynklig då och det brukar gå lättare. Vi försökte det, men Lucas vägrade doppa handen i vattnet och bara gallskrek 🙁 Tur att min moster hade fler tips!

Nästa tips var att blöta en kompressor med alsolsprit och sätta på ett tätt plåster och ha det så i flera timmar så att huden blir fuktig och “luckras upp”. Det som är bra med alsolsprit är att det dödar eventuella bakterier också. Efter det skulle vi lägga på embla-salva och ett plåster i en timme. Sen skulle vi försiktigt pilla bort det översta hudlagret kring flisan med en nål. Man har nämligen ingen känsel i översta hudlagret så det går att pilla bort utan att det gör ont. Flisan skulle då bli helt blottad och det skulle bara vara att plocka bort den. Flisan kom inte fram helt, men efter att vi hade gjort så, så kunde jag lyfta lite försiktigt på flisan med nålen och då kunde Jair få tag på den!

Allt detta tog exakt hela dagen! Det kändes som en otrolig lättnad så fort den var borta! Nu kan vi sova gott allihopa inatt 🙂

 Lilla Lucas med en vante på handen som “skydd”. Det var han själv som ville ha den.

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här