Coola frukter i Brasilien

Det finns så mycket coola och goda frukter här i Brasilien. Jag har varit på många och väldigt långa resor hit, men det finns fortfarande frukter som jag aldrig har testat förut och jag har bestämt mig för att jag ska försöka testa så många som möjligt innan vi åker hem till Sverige igen. En av dom bästa sakerna med Brasilien är att här är frukt och grönsaker billigt och vissa är så goda att man kan äta dom som godis!

Umbu – Umbu är en grön liten frukt som är rätt sursöt och ibland lite beskt beroende om den är helt mogen eller inte. Jag åt en som var jättegod idag. Umbu är populärt att använda i caipirinha (brasiliansk drink) eller geladinho (isglass).

Siriguela – Är en söt liten frukt som ser ut som kumquat som man kan köpa i Sverige men den är helt annorlunda inuti. Siriguela som är mogen är söt och riktigt juicig inuti 🙂 Så gott!

Pinha – En frukt som är helt ny för mig var en som jag och Jacke köpte igår. Frukten heter pinha för att den ser ut som en kotte. Jag hade fått för mig att den skulle vara sur eller besk, den ser liksom torr ut på skalet, men det var den verkligen inte. Den var söt som en bakelse! Pinha innehåller massor av små kärnor och det saftigt fruktköttet sitter runt kärnorna så man får spotta ut kärnorna allt eftersom 🙂

img_7606
img_7605

Graviola – En av mina favoritfrukter här är graviola, men den är dyr. Jag köpte en på marknaden på landet och den fick jag betala 75 spänn för haha! Men jag hade ju väntat på den där frukten i 8 år så då var det värt 🙂 graviola och pinha är väldigt lika, båda har kärnor som omringas av fruktkött, men graviola är mycket större. Jag tycker att graviola hade en syrligare söt smak en pinha.

Passionsfrukt – Jag älskar passionsfrukt och köper ofta det i Sverige. Men hemma i Sverige så får man väldigt väldigt lite för pengarna! Haha! Kolla in den här jättepassionsfrukten som brassarna har! Första gången jag såg en passionfrukt här förstod jag inte att det var en passionfrukt. Jag hade frågat om vi inte kunde göra Caipirinha på passionsfrukt så min kompis köpte det. När han kom hem frågade jag “vad är det här för nån frukt?” till svar fick jag “Ville du inte ha en passionsfrukt?” Det var helt omöjligt att se att den här stora gula bollen är en passionsfrukt! I Sverige är dom ju bruna små och skrynkliga!

Avokado – Avokado här är sjukt gott. Mycket godare än i Sverige. Större, grönare och smaken är mildare, krämigare och sötare. Alla tycker jag är så rolig när jag äter avokado. Jag äter med sked utan socker. I Brasilien så äter man med socker eller så gör man smoothie på avokado och det är faktiskt riktigt gott. I Sverige brukade jag göra en avokadosmoothie efter träningen.

Cajú och cashewnötter – Jag har skrivit om den förut, men jag tycker att den är så häftig så historien om när jag såg en cajú för första gången tåls att berätta igen haha! Första gången jag såg frukten fattade jag inte att det var Cajú. Det var nämligen en skål med plastfrukter och så fick jag syn på den oranga paprikan (som jag trodde att det var) som hade fastnat med en jättelik grön böna. Jag fick förklarat för mig att det inte alls var en paprika och frukten hette Cajú och den grön bönan hade inte alls fastnat, frukten ser ut så. I den gröna bönan bor cashewnöten. Men man kan inte äta bönan eller nöten utan att tillaga den först. Den är nämligen giftig, men den oranga ”paprikan” (frukten) kan man äta. När man har tillagar cashew så steker man bönan tills den blir alldeles svart och först då kan man skala den. Det sista skalet närmast cashewnöten kan var trixigt att få bort om man gör det hemma. Det är en bökig process och det går bara en cashew på en cashewfrukt så det krävs många många frukter för att fylla en skål med cashew. Inte undra på att cashew är dyrt!!!!!!!!!!!! Cashew är såpass dyrt att många i lokalbefolkningen uppfattar det som lyx att kunna köpa det.

Mango – Mango är mycket sötare och saftigare här än i Sverige. Sjukt gott! Jag bodde en gång på ett hostel som var granne med ett litet mangofält. Det var häftigt att höra den mogna mangon falla till marken från dom höga träden boffboffBOFF. Skulle man inte veta att det var ett mangofält där och ta sig en liten promenad där skulle man lätt kunnat tuppa av från att få en mango i huvudet! Mangon är tung och träden var så höga!

Jackfruit – Detta är en tokig frukt som ser ut ungefär som en igelkott. Den är gul inuti och har fullt med stora kärnor och fruktigt kött. Jag vet inte hur den kommer till Sverige men jag har ätit den i tacos en gång som ett veganskt alternativ. Den var jättegod, men fruktköttet är väldigt mättande så man orkar inte äta så mycket.

img_7612
img_7613

Gurka – Gurka ser mer ut som squash här än gurka. Jair har tagit fel många många gånger i Sverige och nu förstår jag varför. Gurka är godare här. Smakar mer. Brassarna skalar alltid gurka för dom tycker skalet är beskt och det tycker jag också om man jämför med svensk gurka. Många brassar tar även bort det i mitten eftersom brasilianska gurkor har lite hårdare kärnor än i Sverige, men jag tycker kärnhuset är det som är allra godast! Namnam!

Papaya – Jag älskar papaya! Papayorna här är enorma och kostar inte mer än 12 kr! I Sverige fick jag betala 70 kr för en papaya en gång och den var inte ens speciellt god…! Här finns det två sorter, den ena heter papaya och den andra heter mamão. Jag vet inte vad den heter på svenska. Mamão är enorm! Skillnaden är att papaya är lite sötare, men om man jämför med papayan i Sverige så är nog ändå mamão sötare ?

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här