Fjärde graviditeten

Bröt ihop hos sjukgymnasten

Det här är tyvärr inget click bait utan precis så det var. Jag var tillbaka hos sjukgymnasten idag eftersom det inte längre är min foglossning som är det mest plågsamma utan mitt ryggont. Jag har så förfärligt ont i ryggen, ända från ländryggen upp till mitt emellan skulderbladen. Det gör så djävulskt ont att jag är på gränsen till att brista varje kväll. Dessutom värker höger revben och huden på magen varje kväll och ibland vet jag inte vad som är värst.

När jag var hos sjukgymnasten idag kände jag att jag inte orkar mer. Jag gråter och blir till och med sur av att jag har så här ont. Det känns ungefär so att ha tusen knott som cirkulerar runt huvudet och biter en hela tiden, då blir man irriterad och så känner jag nu. Sjukgymnasten visade nya övningar som i och för sig känns bra, men jag känner att det inte räcker. Jag har för ont, det kan inte vänta. Jag behöver få hjälp att åtminstone ta bort udden av smärtan nu.

Det slutade med att jag började gråta hos sjukgymnasten och hon föreslog att vi skulle prova ut en TENS-maskin nästa vecka. Då kan jag sätta den där det gör som mest ont. Jag har jättestort hopp om att antingen TENS-maskinen eller akupunktur fungerar, jag känner mig desperat nu… Ikväll är det i alla fall lite bättre i ryggen efter att jag har varit på gravidvattengympan med Magplasket. Smärtan lindras tack vare tyngdlösheten och värmen i vattnet och just nu gör det nästan bara ont i revbenet.

8 Comments

 • Caroline

  Med mitt första barn hade jag OTROLIGT ont i muskulaturen längs ryggraden, bara på höger sida! Kändes som att någon högg mig i ryggen.. Kunde sitta max 30 min, stå korta stunder osv.. fanns INGET att göra, men gick över så fort ungen kom ut! Märkligt!? Har inte alls haft samma problem i de andra två graviditeterna.. hoppas att du hittar något som lindrar dig nu i slutet!

  • Emma

   Usch stackarn! Jag har också mer ont i höger sida faktiskt, men det gör nästan lika ont på vänster. Stackarn att du inte fick hjälp. TENS gjorde jättestor skillnad för mig, tänk om det hade gjort det för dig…?

 • Karin

  Kan verkligen rekommendera tens! Hade djävulsk smärta av foglossning båda mina graviditeter och tens hjälpte så mycket. Var den enda smärtlindring jag hade på andra förlossningen också. Hoppas det ska hjälpa dig 🙂

  • Emma

   Ja alltså GUD SÅ BRA DET VAR MED TENS! Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle hjälpa så här bra och även om jag knappt vågar säga det så har jag faktiskt mindre ont överlag efter att jag började med TENS. Jag vet inte om det är för att bebis ligger på ett annat sätt eller om TENS faktiskt blockerar smärtan även när jag inte har den på?

 • Andrea

  Rekommenderar verkligen akupunktur. Fick det redan i vecka 5 då jag också fick kryckor p g a foglossning. Den kom o gick under hela förlossningen (väldigt hormonellt) o jag fick akupunktur som smärtblockad varje gång jag fick foglossning så jag behövde få hjälp ut ur sängen o taxt till frisk i praktiken. Kunde alltid gå hem (!) därifrån. Så nöjd.
  Jag som under hela min utbildning tvingats i att kritiskt granska studier inom medicin har fortfarande inte funnit ett jätteunderlag av artiklar som talar för akupunktur men just när det är hormonellt har många studier visat att det ger en väldigt bra smärtblockad.

  • Emma

   Tack för tipset! Jag provade TENS tillslut och det funkade väldigt bra. Min sjukgymnast var inte så övertygad om att akupunktur skulle hjälpa mot ryggproblemen även om jag trodde det. Det som var bra med TENS ändå var att jag kan köra det hemma och hur mycket jag vill 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.