Okategoriserade

Börja med veckopeng vid 6 års ålder

Nu när Lucas har blivit så stor, 6 år gammal, är det dags att lära sig pengars värde, därför börjar vi med veckopeng. Vi vill att han ska lära sig hantera pengar och förstå vad som är billigt och dyrt och hur man sparar till något man gärna vill ha. Helst hade jag velat dela med mig av all min erfarenhet men jag vet att barnen inte funkar så, dom behöver få testa själva, upptäcka att pengar kan ta slut och att man inte kan köpa allt man vill ha direkt.

Han kommer få 20 kr i veckopeng varje fredag för det är vad bankerna rekommenderar för hans ålder. Pengarna får han spendera på vad han vill, jag ska försöka att inte lägga mig i, för jag vill att han ska få testa själv. Han kommer inte behöva göra något särskilt som han inte redan gör för att få sin veckopeng, men han ska fortsätta städa efter sig, plocka bort tallriken från bordet och bädda sin säng. Jag ville inte koppla ihop veckopengen med vardagliga sysslor för det tycker jag att alla i hemmet ska hjälpas åt med utan belöning, men jag ville inte heller lova att han ska få pengar om han börjar missköta sig. Men det tror jag inte att han kommer göra 🙂

Jag hoppas och tror att detta kommer vara lärorikt för honom. Det verkar som att han redan börjat fundera på det där med pengar och hur vi vuxna prioriterar, för han har börjat ifrågasätta mig när jag handlar. Haha! Jag säger nämligen nästan alltid nej när han ber mig köpa leksaker, kläder etc för jag tycker att han redan får så mycket. Jag har försökt förklara att jag inte har pengar till allt utan jag måste välja och prioritera vad jag ska köpa för annars tar pengarna slut. Ibland har mitt svar därför blivit att jag inte har några pengar till det han vill ha, men när jag sedan köper t.ex. glass så tycker han att jag visst har pengar. Ja, honom kan man inte lura 🙂 Haha!

Idag berättade jag för honom att han ska börja få veckopeng och det slutade med att han blev så exalterad att han hade svårt att somna trots att jag berättade det långt innan läggdags 🙂 Lilla gubben! Så stor han har blivit!

6 Comments

 • Cristina

  Hur gör du med Isadora? Vi har barn i samma ålder ? och vi har funderat om att ge 6-åringen veckopeng men lillasyster kommer aldrig acceptera att hon inte får något ??

  • Emma - På Smällen!

   Jag hade tänkt att bara ge till Lucas just nu… Men det är klart att Isadora kanske också kommer vilja ha. Jag har inte hunnit fundera på det så noga ännu, men jag tror inte att Isadora bryr sig så mycket om själva pengarna, däremot om Lucas köper något men hon inte får. Funderar på om Isadora kanske också kan få pengar men att hon lägger det i sin spargris…? Lucas har sparat ganska ihärdigt i en spargris så han har redan nu mer pengar än henne.

 • Lisa från Skåne

  Ibland får man tänka på åldern på barnen. Är man äldst får man göra saker först. Det minsta syskonet får ju något att vänta på Gäller att förklara. När Lukas är 9 får han kanske 30 kr/veckan ska då Isadora ha det som sexåring. Vi har nästan fyra år mellan våra barn och dem har fått göra saker vid samma ålder

  • Emma - På Smällen!

   Det är precis det jag tänker på också! Det ska inte vara samma regel för den minsta som för den största. Anledningen till att jag funderade på hennes spargris var för att Lucas fick pengar att spara i sin spargris när han var i samma ålder som Isadora men jag har inte varit lika duktig med det till henne så det kanske jag kan göra för att jämna ut det lite 🙂

 • Anna

  Nyfiken på om ni ställer några krav för att han ska få veckopengen eller vad pengarna ska räcka till? Jag och min åttaåring diskuterar för fullt vad som ska gälla för att han ska få veckopeng. Vill gärna att han ska ha egna pengar och känna vad de räcker och inte räcker till men vet inte samtidigt om jag egentligen tycker att man ska få pengar ”för ingenting”. Några enkla hushållsysslor per dag/vecka och att pengarna ska räcka till eget lördagsgodis är vårt senaste förhandlingsförslag. Jag ska aldrig ge mig in i affärsförhandlingar med den ungen igen, han är stenhård….*ler*

  • Emma - På Smällen!

   Hej Anna! Haha! Din son kommer gååååå långt i livet! Du har uppfostrat en liten kille som kommer bli framgångsrik, det hör jag lång väg 🙂

   Jag var inne på samma spår som du ett tag, att jag inte tyckte att man skulle få pengar för ingenting, men samtidigt är jag kluven för jag tycker att hushållssysslor ska utföras av alla i hemmet utan belöning. Jag tycker att det blev fel i min uppväxt och slutade med att ingen gjorde något utan belöning och i tonåren slutade med att ingen gjorde något eftersom mamma inte längre lockade med pengar. Det kändes väldigt orättvist mot mamma och jag tycker inte det är okej i en familj att man inte hjälps åt så jag vill göra annorlunda med just detta. Jag läste även detta råd i en artikel i metro: https://www.metro.se/nyheter/ekonomen:-tank-pa-det-har-nar-du-ger-ditt-barn-manadspeng-hL_1LJ6BX5Q

   Det jag kom fram till var att jag ville att barnen skulle fortsätta hjälpa till med gemensamma hushållssysslor och jag kan tänka mig att belöna om dom skulle vilja göra något utöver det, t.ex. storstädning, damma lister eller sånt som inte hör till det vardagliga, men det är inte syftet med veckopengen. Jag tycker att veckopengen ska vara en lärdom om pengars värde och hur man hanterar det. Om dom vill börja tjäna pengar i framtiden så kommer jag ge dom extra uppgifter som dom kan utföra då, men det är inte aktuellt nu, så har jag resonerat 🙂

   Vi har inte pratat om vad pengarna ska räcka till, men jag hade egentligen inte tänkt lördagsgodis, fast om det är det som han vill köpa så tänker jag låta honom göra det. Jag skulle nämligen helst vilja att han lär sig att spara till saker han vill ha för just nu pekar han på saker han vill ha i varenda affär vi går till. Jag tror det kommer bli lärorikt för honom att se att bara för att man har 20 kr behöver man inte spendera dom direkt, det kan dyka upp något man ännu hellre vill ha i nästa butik eller så kanske man kan köpa något finare om man sparat flera veckopengar 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.