Biverkningar av järntabletter – skillnad på Niferex / Duroferon

De flesta gravida behöver äta extra järntabletter från en viss vecka under graviditeten. Jag är en av dom som måste käka lite extra järntabletter och fick börja ganska så tidigt med mina. Jag minns inte att min mage hade ont av järntabletterna i mina andra graviditeter och då åt jag Duroferon, men av någon anledning blev det så att jag köpte Niferex i denna graviditeten. Jag trodde inte att det skulle ha så stor betydelse, men det hade det! Min mage har varit sååååå kass och det blev bara värre och värre, jag stod knappt ut med dom sista tabletterna.

Min BM rekommenderade en mycket dyrare järntablett som heter Sideral som funkar mycket bättre för dom allra flesta kvinnor. Jag brukar inte vara snål av mig, men när jag såg att Duroferon, som fungerat bra tidigare, är mycket billigare så köpte jag dom ändå. Det tog bara några dagar och så var min mage tillbaka som vanligt!

Anledningen till att jag skriver det här är för att jag hade ingen aning om att det kunde vara så stor skillnad mellan Duroferon och Niferex förrän jag såg på Facebook att andra gravida hade samma upplevelse som mig. Alla reagerar såklart olika på järntabletter, men det var en annan gravid som skrev att Duroferon gör henne hård medan Niferex gör henne lös. Hon skrev att kombon mellan dessa två järntabletter stabiliserade hennes mage. Jag tyckte det var en bra insikt och som sparade mycket pengar för mig som jag kan använda till annat 🙂

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Sabina

  Mitt järnvärde sjönk trots niferex, men när jag bytte till duroferon så gick det upp istället 🙂

  Svara
  • Emma

   Hade ingen aning om att det kunde bli så men bra att veta att olika järntabletter fungerar olika bra på olika människor 🙂

   Svara
 2. Anette

  Min mage klarade inte av Niferexen så barnmorskan föreslog Sideral istället. Mitt värde sjönk eftersom jag inte kunde ta niferexen. Så gick från 113 till 103 men när jag började ta sideral morgon och kväll så steg det från 103 till 113 på bara 11 dagar. Så för mig funkar sideral bra, inga biverkningar.

  Svara
  • Emma

   Min BM pratade också gott om Sideral så om inte Duroferonen hade funkat så hade jag bytt till dom. Mitt järnvärde var dock väldigt bra trots att det kändes som jag bokstavligt talat sket ut Niferex och allt annat jag stoppade i mig.. alltså fy! Bra att du hittade något somfunkade för dig 🙂

   Svara
 3. Madeleine

  Vill tipsa om Hemofer också, om man igen har katastrofala värden. Innehåller betydligt mindre järn, men kan räcka om man ha om värden sen innan.

  Svara
  • Emma

   Åh grymt! Tack för tipset! Kanske något man skulle börjat med i början på grav och därmed sluppit äta dom här jobbiga järntabletterna så tidigt i grav som jag fick göra nu…

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här