Bästa UV-kläderna till barnen

– Inlägget är reklam för Lekmer och innehåller annonslänkar – 

När vi var på Cypern tänkte jag på att dom flesta föräldrar faktiskt hade UV-kläder på sina barn, jättebra! Det är viktigt att ta solens strålar på allvar eftersom barns hudceller är extra känsliga. Enligt Cancerfonden kan en eller flera kraftiga brännskador av solen under barndomen resultera i malignt melanom i vuxen ålder. Det tror jag ingen förälder skulle vilja ha på sitt samvete. Tyvärr, såg jag ändå några barn utan UV-kläder med röda ryggar och axlar. Jag tänkte därför passa på att skriva om varför man ska välja UV-kläder till sitt barn och hur man ska tänka för att välja bästa UV-kläderna till barnen.

Varför är det viktigt att ha UV-kläder till barnen? Räcker det inte med solkräm och/eller en vanlig T-shirt?
UV-kläder är det bästa solskyddet till barn eftersom det skyddar mer långvarigt än vad endast solkräm gör. Solkräm påverkas av bad och svett och ger inte lika bra skydd i vatten som det ger på land. Nya UV-kläder har en solskyddsfaktor på 50+ vilket är väldigt mycket bättre än en vanlig T-shirt som bara har UPF 10. Tyget i UV-kläder har en väldigt hög densitet, vilket innebär att trådarna i tyget är vävda tätare mot varandra och därmed inte släpper igenom dom farliga solstrålarna.

UV-kläder ersätter inte solkräm
UV-kläder skyddar bäst när dom är nya för att sedan försämras med användning, vilket är logiskt eftersom kläder töjs och blir tunnare ju mer man använder dom. Enligt Testfaktas test försämrades UV-kläderna som dom testade till solskyddsfaktor 10-25, det innebär att det inte räcker med endast UV-kläder till barnen, solkräm behövs också. Jag smörjer alltid barnen med solkräm innan jag tar på UV-kläderna och under dagen bättrar jag på med solkräm på huden som inte täcks av kläderna.

Vad ska jag tänka på när jag köper UV-kläder?
Välj UV-kläder med en solskyddsfaktor på minst 50+. Köp gärna UV-kläder som är långärmade och har långa ben för att skydda så bra som möjligt. Jag föredrar UV-tröja och UV-byxor framför UV-dräkt eftersom barnen snabbare växer ur sina UV-dräkter. En annan sak som kan vara värt att tänka på när man köper UV-kläder är att heltäckande UV-kläder kan bli kallt om det är kallt i vattnet eller i luften. Det kan därför vara bra att ha både långärmade och kortärmade UV-kläder om solen inte är alltför stark.

Visste du att färgen på UV-kläderna kan ha betydelse för hur bra solskyddsfaktorn plagget har?!
Detta hade jag ingen aning om, jag fick läsa det precis nu och tyckte det var väldigt intressant. Enligt Testfakta absorberar mörkare färger generellt sett mer strålning, det kan vara en del av förklaringen till varför en dräkt med ljusare blågrön färg vann deras test. Jag kommer ta detta med mig när jag köper UV-kläder nästa gång 🙂

Jag har alltid varit väldigt noga med solskydd i form av UV-kläder och bra solkräm, läs inlägget: Solkräm för barn utan farliga ämnen Lucas och Isadora har faktiskt aldrig bränt sig i solen trots att vi tillbringat MÅNGA timmar på stranden under våra resor till varmare breddgrader. När vi var på Cypern hade jag med dessa UV-kläder till barnen.

Långärmad UV-tröja och UV-shorts, denna hittade jag på outlet för 174 kr! Samma modell med ett annat print finns HÄR!

Den här UV-dräkten från Kuling är helt underbart söt, helt klart min favorit!

org_dsc04768
org_dsc04638

Lucas hade två olika UV T-shirtar, ni hittar dom HÄR och HÄR!

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här