Banan i maten

Det konstigaste som vi svenskar nånsin har hört är nog inte att ha banan i maten för det har vi ju själva i t.ex. flygande Jakob. Men jag kände ändå att jag ville skriva ett inlägg om banan i maten i Brasilien eftersom Jair alltid har sagt till mig att han tycker det är konstigt med frukt i maten. Det visar sig dock att det inte är helt ovanligt i Brasilien. Jag har alltid trott att brassarna inte gillar frukt i maten, men häromdagen när jag såg Jairs pappa ta mat vid spisen så tog han även två bananer från den stora fruktskålen och skalade la ovanpå riset, korven och bönorna. Jag har aldrig sett någon som äter banan på maten i Brasilien förut, men efter detta så har jag sett flera i familjen äta banan i maten. Jag fattar inte hur jag kan ha missat detta förut? Jag har ändå tillbringat 1,5 år i Brasilien, hur kommer det sig att jag aldrig har sett detta innan? Förmodligen beror det på tillgängligheten… Om det inte finns banan hemma så äter ingen banan, men nu när vi kom hit med våra barn som praktiskt taget är apor båda två (skoja bara, men dom äter väldigt mycket banan) så finns det alltid 2-3 stora hela klasar med bananer. Bananerna här är mindre, mycket sötare och en klase innehåller hela 12 bananer och kostar 7,50 kr. Detta är verkligen paradiset för den som gillar frukt 🙂

En annan frukt som jag har sett i maten i Brasilien är apelsin. Apelsin ingår i Brasiliens nationalrätt, Feijoada, som alltid (nästan alltid) äts tillsammans med ett par skivor apelsin. Just den rätten fattar jag verkligen inte för apelsin passar inte ihop med Feijoada för 5 öre, i alla fall inte i min värld.

Jag frågade Jairs brosa vilka andra frukter som man kan ha i maten i Brasilien och då berättade han att folket här gillar att ha äpple eller mango i salladen och där håller jag verkligen med. Det kan bli riktigt gott och fräscht med en mogen mango eller ett syrligt äpple i salladen. Jag passade även på att fråga om avokado som Jair bara dricker som juice och mycket riktigt så var avokado inget för brassarna att lägga i maten. Nu när jag skriver det här inlägget så ångrar jag som bara den att jag inte tog med tacoskal och guacemolekrydda hit. Det hade varit så jäkla kul att göra taco night här hemma 😛

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Siranee | Thaimorsan.se

  Guacamolekrydda??? ??Idag hade vi texmex?

  Till 4 normalstora avokado hade jag nästan hela 1 stor lime (som kom faktisk från Brasilien), 1 liten finhackad rödlök, 1 liten thaichili och salt. Vill man så kan man ha vitlök, tomat, koriander och peppar. That’s it. ? Nu kan du testa! Mosa med baksidan av en gaffel och skär tärningar för chunky bites.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag vill visa den där guacamolekryddan som finns att köpa vid tacohyllan. Jag älskar den och tycker att alla andra hemmagjorda guacamole är mindre goda. Jag har ätit tacos hemma hos många olika, men ingen har lyckats krydda lika god som den (tycker jag). 🙂 Vi har en kompis som kommer nästa vecka, han ska ta med till oss så att vi kan göra taco-night här 🙂

   Svara
 2. Sophia Guerra

  Hej, Min man är också från Brasilien och jag har fått berättat för mig att apelsin som man äter efter feijoadan är för att hjälpa till med matsmältningen efter att ätit så tung mat. ☺️ Ha en fin fortsatt tid i Brasilien. Ser underbart ut på bilderna.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nämen åh vad kul!! Ja, det minns jag också nu att någon har berättat! Men då kanske brassarna inte heller tycker att apelsin passar så bra med maten, men dom äter det ändå? Tack så mycket! Vad kul att du kommenterade! 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här