6:e utvecklingssprånget – Kategorivärlden

Just nu är William mitt uppe i det 6:e utvecklingssprånget. Ja, det är faktiskt bara 3 dagar kvar. Jag kan ärligt säga att vi knappt märkt någon skillnad på Williams humör. Han har varit en go och glad kille och har till och med börjat sova bättre under den här perioden. Dock vaknar han ofta väldigt tidigt så sovmorgnar på våra “barnfria” helger kan vi helt glömma 😛 Haha!

När är 6:e utvecklingssprånget?
Det 6:e utvecklingssprånget börjar kring vecka 37, när bebisen är 8,5 månad räknat från BF.

Vad händer i 6:e utvecklingssprånget?
I den här åldern börjar bebisen undersöka saker på ett mycket metodiskt sätt. Du kanske har lagt märke till att din bebis plockar upp smulor eller en dammtuss från golvet och noga granskar den mellan tummen och pekfingret. Eller så kanske din bebis undersöker maten på tallriken genom att mosa den mellan fingrarna samtidigt som han/hon är högst allvarlig i sitt ansiktsuttryck. Det här är bebisens undersökningar som hjälper han/hon att kategorisera världen.

William har precis upptäckt att han har något spännande på sidan av sitt huvud, nämligen öron!

Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?
Du kan hjälpa ditt barn genom att ge det möjlighet och tid att experimentera och leka på ett sådant sätt att det lär sig varför något tillhör en viss kategori. En del barn börjar med föremål, medan andra börjar med personer. Du kan hjälpa ditt barn genom att:
– Prata mycket med barnet och namnge saker som barnet verkar tycka är intressant
– Visa ditt barn variationer inom en kategori, t.ex. kan man visa barnet ett djur i verkligheten, men också en bild av samma djur i en pekbok
– Ge barnet tid och möjlighet att experimentera så om barnet har hittat en liten smula eller dammtuss, låt det titta på det. Ett annat exempel är att ge barnet möjlighet att äta själv, ex. på bra mat att låta barnet äta själv är stavar av mjuk mat t.ex. leverpastej och mjuka kokta grönsaker och frukt.
– Lär ditt barn begreppen hårt och mjukt
– Läs många bilderböcker som består av olika material och lär ditt barn hur olika djur låter
– Utforska världen utomhus, känn på gräs, sand m.m.
– Var konsekvent, om barnet gör något det inte får, lär det genom att säga “nej” och skratta inte för då ger du barnet mixade signaler.

William är nöjd och glad efter att ha undersökt leverpastej….

Nya färdigheter efter 6:e utvecklingsprånget
Här är några exempel på vad en bebis som just gått igenom sjätte utvecklingssprånget kan göra. Oftast lär sig inte bebisarna att göra alla dessa saker på en och samma gång, men någon eller några saker brukar föräldrarna kunna se att bebis har lärt sig:
– Visar att det tycker att något är smutsigt
– Imiterar andra människor oftare än de gjorde tidigare, och härmar det de gör
– Gör grimaser framför spegeln och skrattar
– Överdriver sitt humör för att låta alla veta vad de känner
– Leker tittut med en yngre bebis
– Ber mamma eller pappa att sjunga en sång

Williams utveckling hittills
William har lärt sig att åla och ålar runt över allt och utforskar saker. Gulligaste var när han hade hittat en liten dammtuss och kom på att om han slog handen precis jämte så flyttade sig dammtussen! Han ålade efter den där dammtussen jättelänge 🙂 William gillar också att mosa mat mellan fingrarna och smeta ut över sitt lilla bord på matstolen. Än så länge har inget emot att vara kladdig. Han gillar också att härmas och skapar själv lekar som går ut på att vi och storasyskonen ska härma honom och när vi gör det så blir han överlycklig 🙂 William har precis börjat gosa med sin vovvis när han ska sova, innan är det vi som lagt vovvisen på hans huvud (han gillar att han något på huvudet när han ska sova). Men det allra märkligaste som har hänt under det här utvecklingssprånget är att han helt plötsligt började vägra att dricka ur pipmugg! Det var verkligen från en dag till en annan som han som älskar vatten slutade dricka ur pipmuggen och när jag tillslut provade ett vanligt glas så förstod jag att han hade bestämt sig. Han skulle ha vatten ur vanligt glas! Det roliga är att han är JÄTTEDUKTIG på att dricka ur vanligt glas, jag är riktigt imponerad!

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här