6 saker som gör föräldrar stressade i trafiken

6 saker som gör föräldrar stressade i trafiken

– Samarbete med Volvia –

Klockan är 7.45 på morgon och du är sen till förskolan. Det är rusningstrafik, mycket bilar i rondellen och flera bilar framför dig. Du saktar ner, det är ingen idé att gasa på. Bilen bakom dig tycker att du kör för långsamt och visar sitt missnöje genom att köra väldigt nära din bil. I baksätet skriker din yngsta högt och gällt, samtidigt som hon sparkar på din äldsta som ropar “MAAAAMMA, HON SLÅR MIG!”. Blir Du stressad? Det blir jag! Och jag är långt ifrån ensam, det visar Volvias senaste undersökning.

Volvias undersökning visar att hela 44% av landets föräldrar är stressade när dom kör bil och 1 av 3 anger att det påverkar kvaliteten på deras bilkörning. En tredjedel av föräldrarna uppger att dom blivit mer stressade i trafiken sen dom fick barn, detta gäller främst föräldrar till förskolebarn i åldern 4-6 år. Kvinnor är mer stressade än män och det skiljer sig också mellan storstäder och småstäder. Det råder mer stress i trafiken i storstäderna vilket man kan förstå om man testar att köra i rusningstrafiken t.ex. här i Göteborg.

Topplistan: 6 saker som gör föräldrar stressade i trafiken
1. Jag har tider att passa
2. Bilen bakom mig har för kort avstånd fram till min bil
3. Det är mycket trafik
4. Jag har barn i bilen som skriker och bråkar
5. Jag har inte kontroll på trafiksituationen
6. Jag ska lämna barn och sedan hinna till jobbet i tid

Det är ofta mer stressigt på morgonen när många föräldrar ska lämna barn på förskolan och sedan hinna till jobbet. Detta innebär en risk för barnen och Volvia råder därför föräldrar att prata med sina barn om trafiksäkerhet och vad dom ska tänka på när det är mycket bilar. Bilar som backar kan ha svårt att upptäcka ett litet barn som plötsligt springer fram bakom bilen. Håll koll på era små och prata med dom! Det är aldrig för tidigt att börja prata om detta. Det kan också vara bra att prata med dom om att den som kör måste koncentrera sig på trafiken. Jag pratar ofta med mina barn om det och Lucas som är 5,5 år är en utmärkt passagerare, krånglar eller bråkar aldrig i bilen. Isadora har inte förstått detta än, men hon är ju bara 2,5 år 🙂

Ett annat tips från Volvia är att god planering för att undvika tidsnöd. Kolla upp resrutt i förväg t.ex. på Waze, åk tidigare från jobbet för hämta på förskolan och undvik att köra i rusningstrafik. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att undvika stress, eftersom stress ökar risken för olyckor.

Vad gör dig stressad i trafiken och vad gör du för att undvika det? Kom gärna med tips och trix, vi kanske kan hjälpa varandra?

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här