5 “myter” pojke eller flicka i magen

5 “myter” Pojke eller flicka i magen

Jag kom över en väldigt intressant artikel på häromdagen som jag tänkte var kul att dela med er. Artikeln handlar om olika myter som avslöjar om det är en pojke eller flicka i magen och det har faktiskt gjorts studier som har visat på om det ligger sanning bakom detta eller inte. Jag tror ju lite på en del av dom här myterna så jag tyckte det var extra kul att “bevisa” att det finns lite sanning i en del av dom.

Myt 1: Morgonillamående = flicka
Japp, det finns faktiskt en sanning i detta. Gravida kvinnor som lider av allvarligt illamående väntar oftare flickor. Detta fann man i en svensk studie 1999. Studien gjordes på över 8000 gravida kvinnor som vänt sig till vården pga illamående, av dessa födde bara 44,3% pojkar. Om man dessutom jämför detta med att 51,4% av alla barn som föds är pojkar så blir alltså sannolikheten att illamående gravida väntar flickor ännu högre. Intressant!

Myt 2: Snabbare hjärtljud = flicka
Myten säger att snabbare slag – över 140 per minut – betyder att det är en flicka och om det är långsammare än 140 är det en pojke. Men detta är faktiskt just bara en myt, i alla fall enligt en studie i New Scientist som visar på att flickors hjärtljud i genomsnitt ligger på 151,7 slag per minut och pojkars på 154,9 slag per minut. I denna studie hade man jämfört 477 foster före vecka 14 eftersom hjärtslagen förändras med tiden. Däremot skriver New Scientist att flickbebisars hjärtan slår snabbare under själva förlossningen.

Myt 3: Konstiga matnojor = pojke
Det finns inget som varken stöder eller motsäger den här myten, däremot har man funnit på sjukhuset i Boston i USA att kvinnor som väntar pojkar verkar ha större aptit, men bevisen var inte såpass överväldigande att det går att förutsäga kön.

Myt 4: Kvinnlig intuition
Här blir det intressant tycker jag! Jag var säker på att Lucas var en pojke redan i vecka 6, sjukt jag vet! Men jag var dundersäker! Det här verkar faktiskt inte vara en myt heller! Universitetet i Tuscon, Arizona, USA bad 108 gravida kvinnor förutsäga könet på barnet. 75% av dessa sa att dom kände på sig att det var en pojke eller flicka och av dom var det 60% som gissade rätt. Forskarna plockade bort dom kvinnor som hade en stark önskan om det ena eller det andra könet och då hade plötsligt 71% av kvinnorna rätt!! Några andra forskare visade också att kvinnor som gick på känsla gissade oftare rätt än dom som drog slutsatser av magformer, matnojor och andra husmorsknep.
I den här graviditeten känner jag mig inte lika tvärsäker. Jag tror att det är en flicka, men jag har ju också en stark önskan om att få en flicka så jag kan ju lika gärna ha fel. Min intuition har kanske påverkats av min önskan och mitt illamående haha!

Myt 5: Magens form avslöjar könet
Detta tror min mamma stenhårt på! Men sorry mamma, detta är tyvärr bara en skröna, i alla fall om man ska lita på vetenskapsmännen. Enligt myten brukar man säga att basket- eller fotbollsmagen som inte syns bakifrån brukar dölja en pojke, medan magen som brer ut sig och syns bakifrån är ett tecken på att bebis är en flicka. Amerikanska forskare har tydligen kommit fram till att detta är nonsens. Gravidmagens form skiftar men hänger i alla fall inte ihop med fostrets kön.

Dela gärna listan om ni gillar den! Kanske tycker ni att fler borde läsa? Dela gör ni genom ett enkelt knapptryck under inlägget!

 

Källa: Aftonbladet

Vill ni läsa fler inlägg i samma ämne så kan ni kolla in dom här:
Test under graviditeten med Lucas: 10 myter – pojke eller flicka
Test den här graviditeten: Husmorstest för att kolla kön på bebis
Thaimorsans bakpulvertest

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Petra

  Härligt att följa fin blogg.
  Jag väntar tvillingar, är i v. 11.
  Vid förra graviditeten väntade jag en pojke och på något sätt bara visste jag det. Nu känns det som att jag väntar två flickor. 🙂 Jag har mått dåligt hela dagarna men det har börjat att lägga sig lite nu och det är främst på morgonen innan frukost och på kvällen som det är jobbigt numera. Ska bli spännande att se vad det är för några som tittar ut i vår 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh så spännande!!! Man kan ju må sämre när man är gravid med tvillingar också eftersom man har lite mer hormoner. Gud såå spännande med tvillingar alltså! Ska ni ta reda på kön?

   Svara
 2. Jenny

  Spännande! Hade inget illamående, aptiten var sjuk (Kände mig hungrig varannan timme!) och min intuition sa pojke – ut kom en pojke!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hihi! Vad roligt!! Kände också på mig att Lucas var en pojke. Jag mådde aldrig illa, men hade ingen matlust alls förrän dagen efter han var född! Knäppt!

   Svara
 3. Anna

  Jag hoppades på att jag hade en flicka i magen (ul sa de men många jag känner har de inre stämt för så jag ville inte riktigt tro de)
  Magen syntes inte bakifrån men ändå kom det iallafall ut en liten tjej

  Svara
 4. Anette

  Illamående dygnet runt och fick medicineras med lergigan men hungrig ändå mest hela tiden.

  Snabba hjärtljud och gigantisk mage som syntes från alla håll.

  Bergsäker på grabb första gången och gissade på flicka andra gången.

  Resultatet är iaf två grabbar

  Svara
 5. Lotta

  Men mitt första barn hade jag morgonillamående fr.o.m. Hell hjärtljuden låg på 140-160 och jag åt bara det jag behövde. Inga cravings! Mannen gissade på flicka och jag på pojk ✌️ Ut kom vår son Andra barnet: konstant illamående, massa sug på surt (godis, citronvatten mm) mamma spådde flicka och graviditet kändes helt annorlunda. Men jag visste / kände på mig från v 10 att detta var en lillebror och det visade han stolt upp på ultraljudet

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad spännande!! Tack för att du delade med dig!! Kan inte låta bli att undra hur du skulle må om du var gravid med en tjej, sämre eller bättre eller samma 🙂 ❤️

   Svara
   • Lotta

    Får nog aldrig veta då sambon säger stopp
    Nixon är bara 1 månad men jag känner redan suget efter ett barn till, inte nu men om några år. Njuter till fullo.
    Något som ofta stämmer är hur dom rör sig i magen reflekterar deras personlighet. Morris var sjövild i magen från v 17 och är världens livligaste 3-åring. Nixon var lugn men några få vakna stunder i magen och är idag världens snällaste bebis

   • Emma - På Smällen!

    Hihi!! Går inte sambon att övertala? 😉 vad häftigt med det där med hur dom rör sig i magen. Eftersom jag bara har haft ett barn som sparkat i magen så kan jag inte jämföra än, men Lucas är en ganska lugn kille och han var inte sjövild…. Tror jag..

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här