Varför är bakåtvänt åkande så viktigt?

– Samarbete med Volvia –

Vi i Sverige är bäst i världen på att skydda våra barn i trafiken, detta tack vare att majoriteten av oss använder bakåtvända bilbarnstolar. Det är både vetenskapligt och statistiskt bevisat att barn som sitter framåtvänt löper 5 gånger större risk att dö eller skadas allvarligt i trafiken, än dom som sitter bakåtvänt. Det finns alltså all anledning att placera barn bakåtvänt så länge som möjligt, till minst 4-5 års ålder, men helst ännu längre! Enligt Volvias årliga undersökning om barnsäkerhet i bil, färdas fortfarande vart femte barn i åldern 2-3 år och 11 månader framåtvänt i Sverige. Det beror till största delen på bristande kunskap hos föräldrar i Sverige och det är därför jag skriver det här inlägget. Om du också tycker att det är viktigt med barnsäkerhet i bil, hjälp gärna till att dela den här informationen!

Varför är det farligare att sitta framåtvänt än bakåtvänt?

Det är farligare att sitta framåtvänt för alla egentligen (även för vuxna), men för ett barn är det extra farligt eftersom barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, dessutom är barnets nacke inte tillräckligt stark för att hålla emot kraften som blir vid en hastig inbromsning eller krock. Det som händer vid krocken, när barnet sitter framåtvänt, är att huvudet kastas framåt med en våldsam kraft för att sedan kastas bakåt. Det är den här rörelsen som ger whiplash-skador till vuxna, medan barn i värsta fall bryter nacken. När jag var på VTI i Linköping så fick vi se en testdocka krocka i en framåtvänd stol i 50 km/h i timmen. Kraften som blev på dockans nacke motsvarade 180 kg! Det är nästan svårt att föreställa sig hur brutal kraft det är, därför liknande VTI detta med att sätta fast en 180 kilos vikt på ett barns huvud och sedan lyfta upp barnet i benen med en lyftkran.

Om barnet däremot sitter bakåtvänt vid tillfället för krocken så kommer barnets huvud och rygg sjunka bakåt in i bilbarnstolens ryggstöd. Kraften blir då jämnt fördelad över hela ryggraden. När själva krocken är över, någon millisekund senare, så kommer huvudet att åka framåt, men då är det med så små krafter att barnets nacke inte skadas.

Videon här nedan visar skillnaden mellan att sitta bakåtvänt och framåtvänt vid en frontalkrock:

 

Men om man blir påkörd bakifrån då? Då måste det vara säkrare att sitta framåtvänt, eller?

Jag har ibland sett föräldrar argumentera om att det skulle vara bättre att ha barnen framåtvänt eftersom man kan bli påkörd bakifrån. Nja, det kan vara lite säkrare att sitta framåtvänt än bakåtvänt när man blir påkörd bakifrån, men eftersom dom flesta olyckor sker framifrån och dom som sker bakifrån oftast är i lägre hastigheter så är bakåtvänt ändå alltid det bästa alternativet för barnet. Dessutom kan det ju faktiskt vara så att man själv är den som kör på en annan bil bakifrån och om man då har barn i bilen så är det bäst att dom sitter bakåtvända. En annan sak som kan vara bra att känna till är att bakåtvända bilbarnstolar dubbeltestas genom att krocktestas både framifrån och bakifrån, till skillnad från framåtvända som bara frontalkrocktestas.

Men om jag har en ny bil så är det väl inte lika farligt att sitta framåtvänt?

Jo, även om du har en nyare bil så bör barnen sitta bakåtvänt till minst 4-5 års ålder, helst ännu längre. All forskning och statistik visar tydligt på att barnets placering, framåtvänd eller bakåtvänd, är avgörande för barnet vid ögonblicket för krocken.

Första gången jag kom i kontakt med information om bilbarnstolar var genom en annan mamma som berättade att en kvinna från NTF hade varit på öppna förskolan. Sedan dröjde det nästan tre år innan jag fick någon information angående barnsäkerhet igen. Jag tror verkligen att fler barn skulle sitta bakåtvända om mammor och pappor fick information till sig lättare och just därför tycker jag att Volvias initiativ med Barnsäkerhetens Dag är så himla viktigt! I år var 10:e året som baklängesmarschen genomfördes och då deltog närmare 59 000 barn!

Jag är lite nyfiken på hur ni upplever det med information kring barnsäkerhet? Hur får ni reda på saker som t.ex. att barn bör sitta bakåtvänt till minst 4-5 års ålder? Eller att en bilbarnstol först är urvuxen på längden när 1/3 av barnets huvud går över kanten? Måste ni söka upp den informationen själva eller får ni den via t.ex. BVC? Tycker ni att det behöver informeras mer om barnsäkerhet eller är det bra som det är?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Gittan

  Vårt BVC säger typ att barnen bör åka bakåt till 4-års ålder. När vi va på BVC med vår 5-åring och jag kände att hon fortfarande åkte bakåt så sa de typ bara, jaja, men det är till 4-års ålder som är rekommenderat. Men ju längre desto bättre tänker jag.. så varför inte uppmuntra de ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Va?! Det är ju heltokigt att dom säger så! Men det är just detta som är problemet, informationen är alldeles för knapphändig att den inte ens når BVC-personalen ordentligt. Du har helt rätt, ju längre desto bättre. Jag tänker till och med försöka välja en bil med vändbara säten för att barnen ska kunna sitta ännu längre bakåtvänt 🙂

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Härligt att höra att vi bloggar når fram med information men tråkigt att höra att infon inte når fram så bra på andra ställen. Det är ju inte alla som läser bloggar tyvärr 🙁

   Svara
 2. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Jag fick all sån information 2004 på BB. Eller visste redan innan ;), med en pappa som dött i en bilolycka var jag livrädd för just bilolyckor och jag har läst på mycket om säkraste platsen osv.

  Hur som helst på BB 2004 här i Falun fick alla nyblivna föräldrar en bok kring att barn skulle åka säkert i bilen. Misstänker dock att denna inte ges ut längre. Annars skulle en sådan sak vara bra att ge till alla, på olika språk samt ljudböcker och andra hjälpmedel.

  Svara
 3. Angie

  Jag har först googlat ”barnsäkerhet bil” när vår nuvarande 5 åring skulle byta ut sin stol nummer 2 till en annan då den redan var för liten vid 3 års ålder.
  Kom då in på en blogg som tipsade om ”bilbarnstolar” på FB. Där har jag får mycket matnyttig information.
  Sökte sedan på Youtube efter tester för att få mer kött på benen.
  Har inte fått någon information från BVC eller liknande.
  Ser barn idag som vänds framåt efter babyskyddet och tror att det är viktigt att fånga upp föräldrar på BVC och redan på BB.
  Något formulär som finns på flera språk som är lätt att läsa och med någon bild på frammåtvänd vs bakåtvänd stol i ögonblicket de utsätts för en krock hade varit bra.

  Jag jobbar på ett väldigt stort företag med 10.000 kunder dagligen och vi vet att kunder inte läser skyltar/informationsblad men de ser bilder.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj!! Vad tråkigt att växa ur stol så tidigt men bra att ni valde att köpa en ny bakåtvänd istället för att vända.

   Ja, den gruppen är guld! Jag har lärt mig hur mycket som helst via den gruppen!! Det blev så mycket enklare att förstå information när man läste i den tycker jag. Alla borde gå med där!

   Jag håller med, tror också att BVC borde ta ett större ansvar i detta. På föräldrakursen får man ju lära sig om vilken kudde bebisen ska ha. Varför informerar dom inte hur viktigt det är med bakåtvänt åkande? Ja, visuellt material gör skillnad! Bilder och videos är väl det som är mest i ögonfallande tänker jag… eller?

   Svara
 4. Lina

  Det mesta jag vet har jag lärt mig från att läsa på olika bloggar, har inte fått någon information från BVC. Jag kan ha läst nånting om ”1/3 av huvudet”, när vi skulle köpa ny stol till bonussonen. Alltså då på stolens beskrivning/hemsidan. Ibland står det ju även nån liten artikel i en tidning, men de är aldrig lika ingående på hur/varför som ni som skriver om det såhär på bloggarna. Jag tycker absolut att det bör informeras mer om barnsäkerhet i bilen!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad glad jag blir att vi bloggare gör skillnad! ❤️ Men jag önskar verkligen att informationen skulle komma från fler håll så att dom når även dom som inte läser bloggar eller själva söker information. Härligt att höra att du tycker det är viktigt!

   Svara
 5. Anke

  Vi läste på en del själva på NTF:s hemsida och så det mesta via dig och din blogg faktiskt. BVC har inte sagt ett ljud om det och en tjej från NTF var på öppna förskolan en gång men det missade jag tyvärr.

  Vi var på semester i Spanien för några veckor sen och hade hyrbil och tog med bilstol också men den var ju också framåtvänd och det kändes inte bra alls så var skönt när vi kom hem igen (förutom att det såklart var jättefint och varmt där ?) . Tyckte dottern med som var lite förvirrad av att sitta framåtvänd.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad roligt att höra att jag har bidragit så mycket ? Detta är verkligen något jag brinner för så det betyder mycket för mig att höra att jag gör jobbet bra 🙂

   När vi var på Bali så lyckades vi få tag på transport med bilbarnstol men då var det framåtvänt. Men det värsta var att bolaget satte inte ens fast stolen! Undra hur det blir nu när vi åker till Italien…

   Svara
   • Anke

    Men herregud! Man undrar ju lite om de inte är rädda om sina eller också andras barn alls när man ser hur de gör! Vi hyrde ju bil som sagt och fick barnstolen löst som vi fick installera själva men den första var trasig så vi fick byta.. hur kan de ens ge ut en trasig barnstol liksom??

   • Emma - På Smällen!

    Eller hur! Jag upplevde det som att dom inte alls fattade vad bilbarnstolen var till för, dom hade nog köpt den bara för att turister ville ha det.

    Det är helt sjukt att dom ger ut en trasig stol men jag tror verkligen att dom inte förstår varför man har en bilbarnstol. Det är inga länder som kommit så långt som Sverige med den här kunskapen.

 6. Anke

  Nä men precis! Det räcker ju att man kommer till Tyskland att barnen där åker framåtvänd men jag tror att en del har börjat fatta att man ska ha bakåtvänd men långt ifrån alla.
  Sen vet jag också några som ”ursäktar” sig, även i Sverige, med att ha en framåtvänd stol tidigt att barnet blir åksjuk annars. Men jag tror det var i din blogg faktiskt som jag läste den meningen ”bättre vara åksjuk och kanske ta en tablett eller nåt som hjälper än att ha ett dött barn vid en olycka.”

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här