Okategoriserade

Vällingens fördelar och nackdelar

Vi har valt att inte introducera välling till Isadora. Jag har inte ens funderat på vällingens fördelar och nackdelar för jag har hela tiden varit säker på att jag vill slippa den. Jag och Jair har ju gått upp 2-3 gånger per natt, ibland ännu fler gånger, för att göra välling till Lucas. Detta nattätandet började egentligen inte med vällingen utan redan vid amningen, så sömn har verkligen varit en bristvara i den här familjen, men nu har det varit slut på nattätandet i ett helt år.

Men vällingen har ju inte bara varit dålig, den har ju också varit vår räddning. Vi introducerade vällingen när Lucas var 1,5 år för att han knappt gick upp i vikt. Han följde inte sin egen kurva och låg flera streck under, men när vi började med vällingen så blev det bättre igen. Jag vet faktiskt inte vad vi hade gjort om vi inte hade vällingen…

När Lucas var 9 månader började kurvan plana ut, när han var 1 år 5 månader så introducerade vi välling

När Lucas var bebis så var det mycket snack om att välling inte var bra och att det bara är vi i Sverige som envisas med att dricka välling, men det stämmer ju inte alls. Jag förstår faktiskt inte varför så många svenskar säger det? Jag har sett många länder som har en egen variant av välling. Hur som helst så påstås det att vällingen är anledningen till den ökade glutenintoleransen i Sverige och därför rekommenderar livsmedelsverket att man inte ska ge välling och gröt mer än 3 gånger per dag sammanlagt. Lucas välling- och grötintag har alltså varit ungefär 3-4 gånger högre än deras rekommendationer… men vi hade inget annat val innan hans näspolyp- och halsmandeloperation.

En annan sak som välling kritiseras för är att barn lär sig att äta när dom är ledsna och att dom får vällingflaskan som tröst. Så var det för oss. Lucas fick vällingflaskan som tröst när han var gnällig (oftast för att han inte hade ätit) och för att somna om och det är i den fällan jag absolut inte ville hamna med Isadora. Det hade såklart inte behövt bli så att Isadora började nattäta som Lucas gjorde, men eftersom hon redan äter så bra så känner jag att det inte finns någon anledning att introducera välling.

Vad tänker ni om välling och kritiken emot välling? Behövs välling? Personligen tänker jag inte så mycket på kritiken utan det är mest nattätandet som jag vill undvika men jag tycker absolut att det är intressant att höra om vällingens fördelar och nackdelar 🙂

26 Comments

  • Emelie

    Vi ger oftast välling på morgonen då våra barn vaknar mellan 5-6 och det känns lite tidigt med frukost då. Den lilla (snart 1 år) kan få det någon enstaka gång på kvällen om hon ätit dåligt. Men aldrig i sängen och alltid innan tandborstning.
    När vi började med välling till stora så hade vi som regel att aldrig ge det på natten, just för att inte bli tvingade att ge det varje natt. Det har fungerat väldigt bra för oss.

    Så jag är positiv till välling ?

  • Mari B

    Hade välling åt sonen. Hans mage klarade inte av fullkornen, så han fick den som då var för 8mån även vid 1½. Testade väldigt många gånger den med fullkorn men slutade alltid med 8mån. Värst var det vid sjukdomstider då pallade inte magen. Han natt åt inte, om jag minns rätt 😉 Slutade bara med vällingen sådär. Jag testade att inte ge en kväll och det funkade. så slutade vi med välling.
    Till lilltjejen kör vi babysemp2. bvc sa att vi inte skulle gå över till välling eftersom vi ändå har ätit ersättning från start. det var så mycket annat som introduceras vid sex månader så det räckte tyckte bvc. bvc rekomenderade bara välling till de som ammar, gör våran bvc. så jag kör så. kan säkert ändras eftersom lillan växer så kanske det blir välling sen men just nu babysemp2. utöver de målen hon äter på dagen, som ska trappas upp sådant att det bara blir ersättning max två gånger per dygn. men upptrappningen är på två månader för att magen ska klara det, skulle jag tro.
    Nattmatande sägs det att barnet kan vara utan efter 6mån, att man då ska erbjuda vatten. Jag har svårt att ställa mig i den sisten att inte ge mat om barnet är hungrigt. kanske beror på vad som ätits under dagen. just nu vid 6mån ålder så tänker jag ”inte före 05” med ersättningen. testar nappen först, vilket funkar som oftast annars får hon, för jag vill sova. inte kliva upp mitt i natten 😉 men detta händer ca 4:e natt, så det är inte ofta.

    Jag säger man ska göra som man själv vill. jag tror om barnet äter bra under dagen sover det hela natten (eller så gott som). annars kanske man ska försöka öka matintaget under dagen. men allt är personligt så svårt att säga.

    • Emma - På Smällen!

      Jag tror som du, att om barnet äter bra på dagen så vaknar det inte hungrigt på natten. Isadora sover oftast hela natten. Lucas vaknar av vana fortfarande och kollar om jag är där eller inte, men han är inte hungrig. Jaha, det var intressant rekommendation från BVC. Nu vet jag inte hur gammal din lilla är, men vi gav ju mjölkersättning när Lucas var 1 år och 5 månader men BVC sa att det var alldeles för lite för Lucas och att han behövde något mer näringsrikt och därför började vi med välling och då började han ju gå upp lite mer i vikt. Men jag tycker absolut att du ska lyssna på BVC och din egen magkänsla 🙂 Det är oftast bäst 🙂

  • Sandra

    Ingen av mina tre har ätit välling. Provade det med första men hon fick kväljningar och vägrade äta. Vi har kört gröt istället och vid kris på natten ersättning. Det fungerade så bra med första att vi valde att göra lika med de andra två. Jag är jättenöjd med att vi sluppit nattamaten så att säga. Men visst har det hänt att vi fått fixa gröt mitt i natten någon enstaka gång. 🙂

  • Sanda

    Vi har egentligen aldrig läst på om välling men när alla vänner/mammapappavänner började ge sina barn välling hade både sambon och jag inställningen att vi inte ”trodde på välling” och dessutom slutade vår dotter äta efter nattning/på natten redan vid 4 månader, så vi gav henne bara ersättning vid läggning och ibland till frukost men det slutade hon självmant med vid 1 år. Lillebror har vi heller inte introducerat välling till men dricker ersättning vid nattning och iböand till frukost. Men hade inget annat funkat, både för sömn eller mat är jag säker på att vi hade lätt provat välling; vi har ju bara tur att barnen inte äter på natten och äter all mat.

    • Emma - På Smällen!

      Så kände jag också innan Lucas kurva planade ut. Jag läste en artiklen om att många tror att välling hör till barnens kost, att det är nåt man borde ge och det är lite därför som jag valde att ta upp det i ett inlägg. Jag tycker välling har varit väldigt bra för oss, men inte för vår sömn eftersom det blev för många uppvak för oss. Om Lucas hade vant sig från början med att bara dricka välling innan tandborstningen så hade jag antagligen inte sett den som ett problem, men nu har det blivit så. Och jaaa, ni har verkligen haft tur med barnen 🙂

  • Johanna

    Jag hade ibland önskat son tog välling när han slutade med ersättning för vi har haft problem med vikt och planerande kurva. Men han har inte velat ha det.

  • Mikaela

    Sonen drack välling vid läggdags till 1,5 års ålder. Han vaknade aldrig på nätterna. Dottern fick välling i typ två månader mellan 6-8 månader ålder sen totalvägrade hon den. Sov hela nätter med välling o sover hela nätter utan välling. Där tror jag hon vägrade för att hon kände att det hon åt under dagen räckte o att hon inte behövde den. Tror välling är en bra reserv för de barn som kanske inte äter så bra men annars finns det väl egentligen ingen anledning till att ge det. Skönt o ha som reserv när barnen är små o sjuka o man vet att de iaf får i sig lite näring och vätska från vällingen.

    • Emma - På Smällen!

      Ja, för oss var det ju verkligen en reserv och när dom är sjuka är vällingen oslagbar. Isadora har alltid ätit även när hon är sjuk, men om hon inte skulle äta en dag så har vi ingen sån bra reserv som vällingen är. Men det löser sig säkert med något annat istället 🙂

  • Sofi

    Vi ger/har gett välling till båda barnen, slutade ett tag före 2,5 års ålder och då hade vi bara gett en flaska vid läggdags sedan han var 1 år typ. Innan det fick han även på morgonen(från klockan 5). Kör samma koncept på lillebror men har börjat trappa ut morgonflaskan då han är så arg när han vaknar om han inte får vällingen direkt. Och den ilskan kan börja före 5. Fördelen är att båda varit extremt lättsövda. Välling och mys i släckt sovrum, därefter tandborstningen sen hopp i sängen och så har vi gått ut. Dessutom har vi kunnat köpa oss upp till 2 h sömn till på morgonen om de fått en flaska vid 5. Mycket värt för morgontrötta föräldrar ?

    • Emma - På Smällen!

      Haha! Ja, sömnen är verkligen guld värd! Om Isadora hade fortsatt sova så dåligt på nätterna som hon gjorde vid 6-8 månader så hade jag nog börjat med välling också tillslut. Men hon äter ju väldigt mycket så jag har svårt att se att hon är hungrig på natten, men med Lucas köpte vi sömn hela tiden haha 🙂

  • Marie Alvas mamma

    Alva vägrade flaska så hon drack aldrig välling. Hon har följt sin viktkurva och äter bra med mat så jag såg ingen anledning till att få henne vilja ha flaska. Däremot åt hon gröt innan läggdags.

    • Emma - På Smällen!

      Det förstår jag 🙂 Lucas vägrade också flaska men gick verkligen inte upp i vikt så när jag slutade amma kämpade vi med mjölkersättning och tillslut tog han flaskan. När vi kom hem till Sverige så bytte vi ut till välling istället 🙂

  • Mia

    Jag har själv celiaki men båda våra barn dricker välling. Dom får en flaska på kvällen och ibland på morgonen. Den store har aldrig ätit på natten, han slutade med det när han var 2 mån, jag heltidsammade honom i 6 mån. Den lille är ett flaskan, han introducerades med välling vid 6 mån. Han dricker nog en flaska mer än den store, han brukar vakna hungrig vid 4… Ingen av dom har ätit gröt med någon större förtjusning så det slutade vi med tidigt. Båda älskar välling, jag tycker det är skönt att veta att ingen somnar hungrig och dom får dricka det så länge dom vill.

    • Emma - På Smällen!

      Jag tyckte också att det kändes tryggt att veta att Lucas somnade mätt, men efter hans operation så var det skönt att ta bort flaskan helt. Jag var inne på att börja ge välling på mugg istället, men det slutade med ingen välling och större portioner gröt. Så länge allt funkar så finns det ingen anledning att sluta med varken välling eller gröt, så tänker jag 🙂 Men nattätandet var jobbigt.

  • Nina

    Välling får mina barn innan läggdags (innan tandborstning) och det äter de alltid, öven när de är sjuka. När de är sjuka får de i alla fall i sig vätska och näring en gång per dag och det är en sån lättnad

  • Catarina

    Mina två barn har ammats i ettåt vardera och de åt gröt på kvällen. Nattammades dock men det gjorde de ju samtidigt som jag sov…Såg inte poängen med att ge välling. Känts väldigt skönt att inte behövt gå upp och göra flaskor på natten eller vänja de av med välling.

  • Carin

    Har två barn som gått på ersättning sedan födseln. Båda började med välling på kvällen vid fem månader och sov då från 20-06 på detta. Fick lite välling då dom vaknade och sedan gröt vid 10.
    ( vid 6 månader, välling två ggr/dygn, gröt en gång, mat en gång och lite mellis med fruktpure)
    Alltid följt vikt och utvecklings kurvor och mått prima.
    Ser vällingen som en jättebra övergång.

  • Vanja

    Vi har alltid haft regelbundna mattidermed bra barn! 6, 9, 12,15, 18 ocb sen innan de ska sova! Vår minsta år 1 år och dricker välling morgon 6 och innan läggdags! Är nog mera närhet och hunger som gör att de nattäter än just vad de äter d tex välling. Båda bra här sovit hela natten den ena 8v och andra runt 3mån.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.