Okategoriserade

Vad ska man göra om ens barn sätter i halsen?

Alla föräldrar största mardröm är att förlora sitt barn. Då och då läser jag om små barn som satt något i halsen och trots upprepade räddningsförsök så har deras liv inte gått att rädda. Nu senast läste jag om lilla Ängeln Nova, 1,5 år, som satte några popcornkärnor i halsen och dog! Det är ofattbart att något så litet kan göra så mycket skada! Mamman upptäckte det på en gång och gjorde det hon kunde för att rädda sin dotter, men det var inte förrän ambulansen kom som dom lyckades få puls på henne igen. Senare visade det sig att deras älskade dotter hade blivit hjärndöd. Så fruktansvärt! Jag sitter här och gråter när jag skriver detta. Det här är det allra värsta som kan hända en förälder, att förlora sitt barn!

Så vad kan man göra för att minimera att detta inträffar? Nummer 1 är såklart att se till att INGET som barnet kan sätta i halsen finns inom räckhåll. Men ofta är det ju mat som barnet sätter i halsen och hur man skär maten kan avgöra! Visste ni att banan faktiskt är en av dom allra farligaste sakerna att ge ett litet barn? Läs den här livsviktiga listan som matstugan skrev, jag har lärt mig sååååå mycket på den:

10 saker för att undvika att små barn sätter i halsen 

 Nummer 2 är förstås att gå en riktigt hjärt- och lungräddningskurs för barn. Vi har inte gjort det, men nu ska vi göra det. Jag väntar bara på att Jairs jobb ska bekräfta att han får ledigt så att vi kan gå båda två. Om han inte får ledigt så kommer jag gå själv och så får Jair gå själv när det passar bättre. Men jag skulle tycka att det var skönt om vi kunde gå båda två innan bebisen kommer. Vi borde egentligen gått innan Lucas föddes, men det här är en sån sak som man INTE tänker på när man är gravid. Då tänker man på profylax, gravidvattengympa, yoga och allt möjligt, men inte just detta! Så därför vill jag tipsa alla förstföderskor därute att gå kursen nu, när ni har ett litet barn att ta hand om så blir det mycket svårare att få tid för en sådan kurs som faktiskt håller på några timmar. Och på dom flesta HRL-kurser så är det inte tillåtet att ha med sin bebis, vilket ställer till det om man ammar.

Kolla den här videon där Nyhetsmorogon gästas av Camilla Thurell, ägare av Life in Mind. Om ni inte har någon möjlighet att gå en kurs just nu, försök då suga till er alla information i den här videosnutten nedan. Gör gärna det hon visar med händerna i luften, för det är som Camilla Thurell säger i videon, i en akutsituation så måste det sitta i muskelminnet, man hinner inte och kan inte tänka! Kolla videon en gång i veckan tills det sitter 🙂

4 Comments

  • Mikaela

    När vi fick vår son anordnade neonatal hlr kurs med inriktning på bebisar och småbarn. Det var väldigt givande och jag rekommenderar att alla föräldrar går på det. Man borde ha det som en kurs liksom förlossnings och amnings kurser som sjukhusen anordnar.

  • Karoline

    Det sitter i ryggmärgen när man väl gått kursen, när mina barn var små är idag tonåringar ingick HLR kurs i föräldrarutbildningen på BVC, där man hade mammaträffar med sina små, tråkigt att det inte fungerar så för då blir det ju verkligen av att man går kursen.
    Något som är viktigt att tänka på är att barn gör som vuxna gör även i matsituationer tar en vuxen en hel näve popcorn och slänger in i munnen gör barnen likadant,
    Viktigt dessutom att man sitter still när man äter, inte springer omkring eller halvligger i soffan.
    Vissa saker fastnar lättare än andra som tex gurka ska ges i stavar annars kan det fastna som ett lock för strupen.
    Bra att ni ska gå en kurs nu!

  • Malin

    Vår dotter är född med en sjukdom som heter esofagus atresi.Hon föddes med ett avbrott i matstrupen(matstrupen var av vid födsel).Hon opererades dygnet efter födsel och var även en prematur(född i v 30).Däe kirurgen har sytt i matstrupen är det lite smalare och matstrupen fungerar inte helt normalt.Vi måste vara noga med att hela tiden hålla koll när hon äter och anpassa mat efter hennes behov. Man kan alltid skära lite mindre bitar och hålla koll så att barnet inte slevar i sig utan att hinna svälja innan nästa tugga. Påminn om att dricka under måltiden så att maten kan ”slinka ” ner lite bättre.Tänk på hur du själv äter.,stressäter du så gör ofta barnet likadant. Vi fick lära oss att sitta länge vid måltid och äta lugnt i dotterns takt.

    • Emma - På Smällen igen!

      Oj vad jobbigt! Men jag antar att man vänjer sig också? Men hur går det på förskolan? Går hon på förskolan? Litar ni på personalen? Jair äter ganska fort, men jag kan bara äta långsamt. Jag fick jämt höra att jag skulle lära mig att äta snabbare när jag fick barn, men det lärde jag mig inte alls. Jag kan verkligen inte äta fort, då blir det att jag inte äter istället… 😛

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.