Så farligt är det att sitta i bilen när det åskar!

Är du också uppvuxen med att den säkraste platsen när det åskar är i bilen? Då är det dags att omvärdera nu! Detta stämmer nämligen inte på moderna bilar, numera kan det rentutav vara livsfarligt att sitta i en bil när det åskar! Förr i tiden var bilen den säkraste platsen tack vare metallkarossen som blir som en bur där spänningen fördelas jämt ut i höjlet runt om personen som sitter i bilen. Moderna bilar får inte samma effekt eftersom dom till stor del består av plast och är därför inte lika bra åskledare. Om blixten slår ner i bilen så skulle bensinen kunna fatta eld, däcken kan explodera och tryckvågen från blixten kan slå sönder vindrutorna (Källa: MSB). Det är dock bättre att sitta i en bil än att vara utomhus om åskan är nära, men ta inte på några metalldelar i bilen eftersom dom leder ström.

Källa: GP

Vad ska man inte göra när det åskar?

– Höga höjder eller att stå bredvid ett högt träd eller en hög mast.
– Bada, åka båt, vattensporta (gäller även surfing älskling!) och fiska. Vatten leder ström, många fiskare med kolfiberspön har fått blixten i sig.
– Köra fort med bil. Om blixten slår ner i bilen kan en urladdning ske mellan fälg och mark och då exploderar däcket. (Källa: SVT)
– Använda elektriska verktyg och apparater
– Använda mobiltelefon med laddaren i
– Spola vatten i diskhon i gamla fastigheter då dessa kan ha inkommande gjutjärnsrör som blixten kan komma in genom

Idag och imorgon ska det åska lite här och där i landet.  Jag har hela mitt liv varit fascinerad av åska. Det som jag tycker är mest spännande är att höra och se videos som handlar om klotblixtar. Det är ett väldigt ovanligt fenomen där blixten bildar ett klot och som kan röra sig fritt i luften eller t.ex. flyga mellan två eluttag i huset. Det är ingen som vet varför detta fenomen uppstår och det gör det hela bara mer spännande tycker jag!

Vad tycker ni om åska? Kusligt eller spännande?

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

  1. Joanna

    Det där med klot har jag upplevt när jag bodde hemma, och det var inte alls spännande i verkligheten… men jag förstår fascinationen för jag tycker själv det är häftigt med åska, om än lite läskigt samtidigt.

    Svara
  2. Gittan

    Jag var livrädd för åskan när jag va yngre. Nu är det väll okej och håller mest mig lugn för barnens skull eftersom de tkr det är läskigt, men tkr fortfarande det är lite obehagligt. Hatar när det åskar på natten men som tur är har våra barn iaf sovit sig igenom de. Vi hade åskbollar hemma när jag va liten, gammalt hus på landet. De va riktigt otäckt! Är glad om jag slipper uppleva det igen 😬

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här