Lyxig middag med hemmalagad Moqueca

Idag har vi varit på stranden och njutit av det fina vädret medans Jairs brosa stannade hemma och lagade en Moqueca med fisk och räkor. Moqueca är speciellt för Bahia och finns inte i hela Brasilien. Den har afrikanska influenser från tiden då det fanns afrikanska slavar här. Moqueca görs oftast med räkor, fisk eller hummer – eller alla tre 🙂 Men det finns även en variant som man använder ägg istället för fisk och skaldjur. Förutom fisk och skaldjur så innehåller den kokosmjölk, azeite de dênde (en röd olja som kommer från en speciell palm där oljan kommer ut från stammen), kryddor och pimenta (portugisiska ordet för chili). Moqueca äts med ris och chilin ligger vid sidan så att man kan lägga på så mycket som man vill ha själv.

Dagens moqueca var så galet god att hela den stora kastrullen som Jairs brosa hade tillagat gick åt. På slutet gick nästan all sås åt också 🙂

På bilden är Jairs kusiner (Ian och Iris. som är syskon), Jordai och Jair

Jordai har lovat att göra en till Moqueca när jag är med så att jag kan ta kort och skriva ut receptet här på bloggen 🙂 Oljan som man använder i Moqueca kan man hitta i utländska butiker. Hemma i Göteborg brukar vi köpa dêndeolja i en afrikansk mataffär. Jag ska söka lite och se om jag hittar några bra ställen att köpa oljan på i Sverige 🙂

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Annonsera här