Hur säger man ”nej” till främlingar som vill ta på ens barn?

En sak som jag tycker är väldigt väldigt svårt är när det kommer fram gamla människor eller trevliga människor med problem som vill prata och oftast ta på mina barn. Nu undrar ni säkert vad jag menar med ”trevliga människor med problem” så jag ska försöka förklara på bästa sätt vilka människor jag menar. Jag menar t.ex. alkisar, hemlösa, tiggare eller människor som hamnat på sniskan med samhället. Jag vet inte exakt hur jag ska uttrycka mig, men människor med något sorts problem som gör att man tycker synd om dom eller kanske inte vågar vara otrevlig.

Jag stöter ofta på människor på bussen som vill prata med mig och jag är alltid trevlig mot alla som är trevlig mot mig. Jag tycker man ska bemöta andra som man själv vill bli bemött. Jag tror att världen hade varit en mycket bättre plats om alla hade gjort det. Men problemet med att göra som jag gör är att vissa människor går över integritetsgränsen och vill klappa mina barn, ge dom något eller hälsa på dom genom att skaka hand. Jag försöker att inte börja prata med alkisar pga detta, men samtidigt vägrar jag ignorera en människa som pratar trevlig med mig.

Häromveckan var det en ung kille som började prata med mig. Han var jättetrevlig och berättade saker om sig själv som gjorde att jag verkligen inte kunde vara otrevlig, men då blev det väldigt jobbigt när han sträckte fram sin hand med kolsvarta fingertoppar för att hälsa på Isadora. Isadora tog inte hans hand, men jag stod där helt stum och började fundera på var jag hade lagt alkogelen. Jag vet att jag borde sagt ”jag försöker lära mina barn att ta i hand med någon dom inte känner” men jag var i chocktillstånd. En liten stund senare började Isadora gråta och skrika efter nappen som jag hade glömt hemma och då frågade killen om Isadora ville suga på hans glassked som han hade stått och sugit på hela busresan. Då sa jag ”nej”. Det var inte så svårt att säga nej till just det, men egentligen vill jag ju inte att någon okänd människa ska röra mina barn överhuvudtaget. Hur säger jag det på ett bra sätt?

Hur gör ni i sådana här situationer? Jag känner att jag måste hitta något bra som jag kan säga för att inga främlingar ska ta på barnen och även för att tacka nej till gåvor som godis, kex m.m.

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Jennifer

  Jag tänker precis som du där. Har också svårt att komma på något bra sätt att säga ifrån utan att låta jätte elak. Man vill ju inte att vem som helst ska ta på ens barn.
  De är en väldigt klurig fråga de där.
  Förstår verkligen att du sa nej när han frågade om hon ville ha hans sked han haft i munnen. Undrar hur han tänkte där, de borde han ju fattat själv att du skulle säga nej till tycker man.

  Svara
 2. Line

  Jag har en fördel av att ha en tjej som är väääldigt skeptisk till personer hon inte känner och är blyg av sig och avskyr när folk hon inte känner rör vid henne. Så jag säger bara att hon är blyg och vill vara för sig själv och hon kommer fram när hon vill. I Thailand var det väldigt jobbigt då de är väldigt barnkära o alla servitörer ville busa med henne o klappa på hennes blonda, lockiga hår. Då fick jag sätta ner foten rejält några gånger o faktiskt bli otrevlig om de inte lyssnade på mig för Alma blev väldigt obekväm.

  Förstår inte riktigt varför det ska vara okej att ta på barn. Många vuxna har ju oxå en comfort zone där man blir obekväm när personer man inte känner står för nära, rör vid en osv. Så varför ska barn behöva ta det om inte vi vuxna heller gillar det?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Isadora är också blyg och därför tog inte den här killens hand eller sked. Jag visste att hon inte skulle göra det, men problemet är också att jag inte vill att det ska vara upp till henne eller säga att hon är blyg. Jag vill ”försvara” henne från att bli berörd av främlingar. Det är svårt det där, vad säger man?

   Bra att du satte ner i foten i Thailand. Jag tycker det är charmigt att dom är barnkära där men dom måste ju, precis som du säger, respektera barn och deras comfort zone precis som man gör med vuxna.

   Svara
 3. Anna

  Jag är inte trevlig mot folk som tar på mitt barn. Ingen ska ta på någon som inte gett sitt godkännande till det, har noll acceptans. Sen är inte jag den som tycker om att prata med främlingar så där heller och det syns nog för det är sällan folk kommer fram 😅 En gång var det dock en okänd man som kom fram och drog i sonens napp när han låg och sov i vagnen, jag blev fly förbannad! Vad i h*lv*te gör du?! sa jag åt honom. Jag hatar även när folk (som man känner) tjatar om kramar från sonen, då säger jag ”man behöver inte kramas om man inte vill, man kan vinka också”.

  Svara
 4. Lina

  Men va, frågade han om hon ville ha hans sked?? Lite konstigt kan jag tycka… Jag tycker inte heller om att främlingar tar på min dotter, liksom ”va söt hon är, jag måste klappa henne på kinden”. Nej, varför då? Jag skulle inte få för mig att göra så själv på någon man inte alls känner, men jag vet inte riktigt heller hur man ska uttrycka sig för att det ska låta snällt. Tycker det är väldigt svårt att säga såna saker till folk, då jag inte vill att någon ska ta illa upp.

  Svara
 5. Johanna

  Jag har inte råkat ut för främlingar än, mer än att den vill vinka och prata med min dotter lite på håll. Men på hemmaplan blev jag kluven när min gamla mormor ville att min dotter skulle sitta i hennes knä. Min dotter känner inte min mormor, vi hälsar inte på hos henne så ofta, så när mormor ville ha henne i knät så förstod jag att det inte skulle gå. Tack och lov började otilia gråta just då, så jag slapp säga nej. Men händer det igen, även med andra bekanta, så ska jag säga att dem får fråga otilia. Och att man kan vinka istället.
  Jag har tänkt flera gånger att jag ska skriva till dig och tacka för din fina blogg, den är verkligen såå bra, tänk va duktig du är! Du blandar både vardag, fest och kunskap! Ofta när jag ska googla nåt barnrelaterat så hamnar jag bland dina blogginlägg, tex solskärm, solkräm, försäkringskassan osv.
  Trevlig sommar 💕

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Helt rätt! Låt dom fråga henne. Min morfar frågade Isadora när hon var riktigt liten och då sa hon ”nej”. Hon förstod inte först men morfar visade med händerna så då förstod hon.

   Men åh vad roligt att höra! Gud vad glad jag blir! Din kommentar kom väldigt lägligt när den kom, jag blev så himla glad ❤️ tack! 🙏🏻😘

   Svara
 6. Anke

  Jag blir också så chockad varje gång det händer för att jag är som dig som inte kan vara otrevlig om nån är trevlig mot mig. Men det har hänt flera ggr att främmande tog på dottern. Ibland har jag kunnat säga att hon inte vill det men tyvärr inte alltid hunnit. Så blir manså chockad och arg, barn har också en integritet liksom! En gång på ett flyg blev jag dock riktigt förbannad på tanten bakom oss som var så full och klappade dottern på handen.. då började det koka inom mig, men sen snodde hon nappen som dottern höll i handen och då sa jag ifrån ordentligt! Så tjatade tanten sen om vilken surkärring jag minsann var så sa jag till henne en gång till att hon ska bete sig men sen var det ju ingen idé att diskutera med ett fyllo..

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här