Hon blev inte ens ledsen!

– Samarbete med Minutkliniken –

Idag har Isadora varit på Minutkliniken och fått sin andra TBE-spruta så nu är hon så skyddad som hon hinner bli innan sommaren kommer 🙂 Nästa dos blir om cirka 9-12 mån och då kommer hon ha lika bra skydd som resten av familjen. Det är alltid lite jobbigt att vaccinera barnen, särskilt Isadora som inte förstår varför vi plötsligt sticker henne i armen. Hon var jätteledsen sist och efteråt var hon arg på Jair i flera timmar. Denna gången distraherade vi henne så hon såg aldrig nålen, samtidigt som den skickliga sköterskan rev lite på Isadoras arm med en nagel innan hon stack. När man river lite där man ska sticka så känns nämligen inte sticket (jag har själv provat).

Jag hörde första gången om TBE förra året när det började ploppa upp på en massa affischer i stan. Jag frågade då BVC vad dom tyckte och eftersom fästingar med TBE har påträffats vid Delsjön så rekommenderade dom att vi vaccinerade oss. Vi brukar aldrig vara vid Delsjön, men min mamma och hennes hund brukar vara där så jag tänker att risken ändå finns, dessutom kan dom ju sprida sig till fler områden.

Riskområden i Sverige:

 • Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter. Ungefär 70-80 procent av alla fall av TBE kommer härifrån.
 • De centrala och östra delarna av Mälarregionen
 • Kustområdet från Uppland ner till Kalmar
 • Runt Vänern
 • Väster och söder om Vättern
 • Enstaka fall har även påträffats i Blekinge, Skåne och Västra Götaland

Riskområden utomlands:

 • Centraleuropa
 • De baltiska länderna
 • Åland
 • Ryssland

Det står inget särskilt om Göteborg på deras hemsida utan mer om Stockholms skärgård, men jag tycker ändå att det känns tryggt att ha detta gjort. TBE är en så hemsk sjukdom 🙁

Har ni eller planerar ni att vaccinera er mot TBE?

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Johanna

  Vi har gått vår dotter första sprutan, hon är 1år, fick sprutan 1v efter 1års dagen. Jag tyckte det var jättesvårt att bestämma om hon skulle bli vaccinerad eller inte, vi bor inte i riskområde (men några fall fanns i länet förra året) men vi hälsar ofta på i ett riskområde.

  När hon fick sprutan på vc så var det en gammal bvc sköterska som gav den och hon ingav ett så bra förtroende så jag lugnade mig att mitt beslut var rätt, pust.. . + otilia kände inte ens sprutan, magi 😅

  När jag själv tagit vaccinationer så har vissa sprutor inte känts alls, trots att jag tittat när dem stuckit, antar att dem då inte träffat någon nerv.

  Jag tycker ni gör helt rätt i att vaccinera, vem vet, redan nästa år kanske riskområdena har utökats till där man själv bor..

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Eller hur! Man kan ju inte veta var det finns TBE-fästingar. Dom kan ju sprida sig snabbt om man har otur. Tbe är en såpass allvarlig sjukdom så när man tänker på den risken så kändes det värt att vaccinera.

   Svara
 2. M

  Vi håller på att vaccinera hela familjen. Vi bor i riskområde och framför allt mannen och sonen får fästingar varje år. Så det kändes självklart för oss.

  Svara
 3. Elin

  Oj vi bor verkligen i största riskområdet! Visste jag inte! Uppland! Vi har aldrig vaccinerat oss mot de😊

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här