Okategoriserade

Efterlyser tips på billig mat!

Denna och nästa månad har vi det extra snålt så jag försöker ekonomisera matkontot lite genom veckoplanering och skulle behöva lite tips på vad man kan laga för mat. Vi är inte så bra på att laga billig mat eller mat av saker som vi redan har hemma, men nu ska jag verkligen anstränga mig för att hitta på billiga maträtter och använda det vi har i frysen. Det är så onödigt att bokstavligt talat äta upp pengarna när vi inte har så mycket pengar. När jag rensade frysen imorse så hittade jag en hel del bl.a. kyckling, lax, fläskkotlett, köttfärs, ärtor, broccoli och spenat som vi borde kunna laga till för en billig peng. Så den här veckan som tänkte jag att vi skulle äta detta:

Brasiliansk kycklingstroganoff
Köttfärssås och spagetti
Grön ärtsoppa
Broccolisoppa
Köttbullar i gräddsås med potatis
Pasta med lax i ost-och-spenatsås
Spenatsoppa

Jag har ingen aning om barnen äter soppa, men det gör inget för om dom inte gör det så äter jag soppan själv. Soppa är en få saker som inte försämras av att frysas eller värmas i micron så det gör inget för mig om jag får äta all soppa själv 🙂 Men vad ska jag göra med fläskkotletten? Jag har aldrig lagat fläskkotlett nån gång så jag har ingen aning vad jag ska göra med den. Har ni några tips? Annars får jag slå en pling till min morfar. Han brukar göra god fläskkotlett 🙂

Vad lagar ni som är billigt? Tipsa gärna om mat som barn brukar gilla, men även billig och nyttig ”vuxenmat” som jag kan göra matlådor av 🙂 OBS! Jag äter inte tonfisk!

Fotograf: www.wanderings.se
Spagetti och köttfärssås är en favorit här hemma men vi äter det alldeles för ofta!

 

18 Comments

  • Christina Frisberg

    Gör :
    # Fläskpannkaka med lingonsylt någon dag.
    # Kassler & morot & potatisgratäng med pepparrotsgrädde i ugnen hur enkelt & gott som helst.
    # En Gryta på potatis, fläskkött, linser eller kikärtor i med paprika & gul lök buljongtärning lätt nyttigt & gott & billigt gör en stor gryta så räcker det i flera dagar.
    Om du vill ha recept på något av dessa rätter så säg till så skriver jag ner det till dig.

  • Lo

    Kotletter i ugn……grillkrydda kotletterna …lägg i ugnsform…..blanda grädde soja o en tsk sambal…häll över kotletterna…..i ugn 175 gr…..ca 1 -timme …..mums

  • Line

    På helgerna gör jag ofta kycklingfiléer i ugnen och skiva det när det är klart. Sen kan man ha dem till vad som nästa vecka! Pasta med någon god sås o lite kyckling till. Bulgursallad med kyckling.

    Älskar att göra egen pytt i panna. Lite korv, potatis, kyckling, lök. Lax är oxå gott i. Ta vad som finns och stek ett ägg till.

    • Hanna

      Sorry, såg nu att du inte äter tonfisk.
      Kan även tipsa om pizza fisk med potatismos. Googla receptet, tror det är Coop som har det. Väldigt gott!

  • Lexochlogan

    Kan du inte steka den och ta något gott med potatis till. Nudlar och nån wok med kyckling om man har det. Vi är urdåliga på att rensa frysen och borde verkligen bara för saken skull, så vi kan frosta av om inte annat. Skall försöka göra det denna månaden så vi kan fylla med härlig sommar mat. (Tyvärr har vi mest kött, framförallt älg och hjort pga av vi fått det, men min mage fixar inte kött just nu ? ) hoppas du får manga bra recept på billigare mat, dela gärna med dig, som föräldraledig är det ju rätt skönt med lite billigare ibland.

  • Sara

    Coop har billiga recept, mat för fyra personer för 80 kronor (tips på bra inspiration, där har vi hittat nya vardagsrecept). Därifrån har jag lagat bl.a.:
    https://www.coop.se/recept/lotta-lundgren-aloo-gobi-indisk-blomkalsgryta/
    och
    https://www.coop.se/recept/kal-och-farsfyllda-varrullar/
    Enkla, goda vardagsrätter som funkar även med barn. Blomkålsgrytan har vi haft kyckling till någon gång och någon gång haft helt vegetarisk, båda är gott.

  • Sofia

    Här är ”tacoris” en favorit, börja med att koka ris( jag tar frebaco råris,klart på 10 min och lurar i barnen lite fibrer) fräs på färs eller kyckling,ta de grönsaker du vill ha tex lök,en burk majs ,paprika eller helt enkelt en påse fryst ärter,majs paprikablandning, krydda med taco/fajita krydda och rör i det varma riset, blanda ordentligt ,färdigt! Snabbt, minimalt med disk o bra att använda rester till.
    Onepot pasta är oxå ett bra sätt att göra av med rester.
    /Sofia

  • Angelika

    Fetaostbiffar, kokt potatis och gräddsås.
    Pizzabröd och soppa.
    Tacopaj.
    Falukorv i ugn med potatisgratäng.
    Stuvade makaroner m. Köttbullar och stuvad blomkål.
    Quesadillas m. Kyckling och creme Fraiche.
    Biff stroganoff m. Couscous.

  • Jennifer

    Pasta med tomatsås är billigt! Köp ICAs krossade tomater, och blanda i lök, riven morot, paprika och kryddor. Ev nån buljong. Jag brukar he i det som jag har hemma.

  • Nina

    Köp några hela kycklingar och grilla i ugnen. Det brukar finnas tips på kryddning på förpackningen. Man kan långsamgrilla dem i typ 6 timmar på 115°C om man har gott om tid, det blir supergott! Gör sås på skyn om du vill ha sås.
    Som grönsaker kan jag rekommendera olika kålsallader tex coleslaw på kål+youghurt, rödkål m apelsin. Billigt, nyttigt och kål håller sig en halv evighet i kylen. Morötter är också billigt och bra.

  • A

    Vi har inte en budget men borde kanske ha det haha
    Men kycklingdelar i ugn marinerade i ex yoghurt,tandoorikrydda med ris
    Korv stroganoff
    Kikärtsbifffsr
    Lasagne
    Linssoppa med scones
    Hel kyckling i ugn
    Currygryta
    Detta är det vi lagar mest

  • Sofie - gravid med tvillingar

    Jag tror det billigaste vi brukar göra är linssoppa! Röda linser, vatten, tomatkross (gärna muttis så att man slipper stora klumpar), lök, vitlök och kryddor. Sen är det bara att koka upp 🙂 jag tar ur lite till sonen innan jag själv öser på med chili och cayenne, då jag älskar när den är riktigt stark 🙂

    Röda linser använder jag också ofta för att dryga ut tex köttfärssåsen. Det blir både nyttigt OCH fler portioner = lite billigare per portion. Även morötter brukar jag riva i om jag behöver dryga ut maten lite 🙂 (funkar i både soppan och köttfärssåsen)

  • Bettan

    Mina tips är…

    Fläskapannkaka
    2½ dl vetemjöl
    ½ tsk salt
    6 dl mjölk
    3 ägg
    200-300 rökt fläsk

    Tärna och bryn fläsket.
    Lägg fläsket i en smord form.
    Vispa ihop mjöl med lite av mjölken till en slät smet, tillsätt resten av mjölken,
    Vispa i äggen, ett i taget och tillsätt saltet.
    Häll pannkaksmeten över fläsket och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca. 20-25 minuter. Pannkakan ska ha ”stannat”.
    Skär i bitar och servera med lingonsylt!

    Falugulasch
    4 port.
    400-500g falukorv
    2 stora gula lökar
    1 purjolök
    1-2 msk smör
    2 tsk paprikapulver
    2 msk chilisås
    2 dl gräddfil eller creme fraiche
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar

    1. Skär korven i tärningar och hacka löken. Strimla den ansade purjolöken.
    2. Låt lök och purjolök fräsa mjukt i fett utan att ta färg. Lägg i korven, paprikapulver och chilisås. Tillsätt gräddfilen, rör om och låt det bli genomvarmt men inte koka för länge då kan det skära sig.
    3. Salta, peppra och servera gulaschen till ris eller pasta.

    KASSLER- OCH RISLÅDA
    6 port kokt ris enligt förpackningen
    ½ kg kassler
    1 purjolök
    3 dl grädde
    1 dl majonnäs
    ½ dl chilisås
    ca 200 g riven ost
    Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.
    Skär under tiden du kokar riset kasslern i tärningar och strimla purjolöken.
    Blanda samman det kokta riset, kasslerbitarna och purjolöksstrimlorna i en ganska stor ugnsform.
    Blanda grädde, majonnäs och chilisås. Häll detta över det blandande riset, kasslern och purjolöken i ugnsformen.
    Riv till sist osten och strö ovanpå.
    (Till hit kan du förbereda om du vill. Ställ i så fall ugnsformen kallt tills den ska in i ugnen.)
    Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i 225ºC i 15 minuter om riset är varmt och 20 minuter om ugnsformen stått kallt.

    Kroppkakor
    12-14 st.
    Koka 1 kg potatis i lättsaltat vatten och pressa dom varma. Låt kallna (jag brukar koka dagen innan).
    Finkacka 1gul lök och 150-200 gram rimmat fläsk. Stek dessa tillsammans.
    Blanda snabbt ihop den kalla pressade potatisen med 5 dl vetemjöl, 2 ägg, 1 tsk mald kryddpeppar, ½ tsk mald vitpeppar och 1,5-2 tsk salt.
    Forma runda bollar och gör en urgröpning där fyllning läggs och återslut sedan.
    Koka i lättsaltat vatten tills de flyter upp, då är de klara (ca.4-6 minuter)
    Servera med skirat smör och lingonsylt!

    Köttfärsgryta med curry…

    400g köttfärs
    1 röd paprika
    1 morot
    1 purjolök
    1 dl buljong
    1 tsk röd eller grön currypasta
    ½ tsk salt
    1 krm peppar

    Bryn köttfärsen, tillsätt den strimlade paprikan, moroten och purjolöken. Låt det fräsa med köttfärsen en stund.
    Tillsätt sedan buljong, curry, salt och peppar. Låt puttra under lock ett par minuter.
    Servera med ris till!
    Jättegott och väldigt enkelt.. Använder man mager nötfärs och fullkornsris så blir det en ganska fettsnål middag!

    Vad det gäller att värma mat så får spenat aldrig värmas och ris måste upp i minst 70-72 grader!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.