Betala barnens körkort – ja eller nej?

Idag övningskörde Jair till jobbet. Det går riktigt bra och det enda jag upplever att han behöver på träna på är kopplingen på vår bil och att hålla sig i mitten på vägen. Jag tycker inte att han känns så mycket som en elev, han verkar ha ganska bra koll på läget och även på trafikreglerna. Vi har bestämt att Jair ska få mängdkörning med mig och lära sig allt det andra på körskolan. Det känns som en bra och trygg investering tycker jag, dessutom är det mindre press på vårt förhållande eftersom vi slipper få något att gnabbas om 🙂 Haha!

Nu när jag sitter och skriver det här inlägget så började jag fundera på om jag kommer övningsköra med Lucas och Isadora när dom blir tonåringar eller om jag kommer låta körskolan sköta det också? Spontant känner jag att det får bli körskolan som sköter det, men det blir ju mycket dyrare då. Vi har bestämt att vi kommer betala barnens körkort, men på ett villkor att dom inte börjar röka eller snusa! Det är samma villkor som jag fick när jag var ung. Mina föräldrar lovade mig och mina syskon att betala våra körkort om vi inte började röka eller snusa. Jag var den enda som höll det löftet och jag är fortfarande den enda som har körkort.

Kommer ni betala era barns körkort? Varför eller varför inte? Om ni har tänkt betala, har ni något villkor för att dom ska få sina körkort gratis av er?

Relaterade Inlägg

34 Kommentarer

 1. Caroline

  Jag fick ultimatumet från mamma att inte röka eller dricka, så ja, det blev inget. Fyller 25 denna månad och har fortfarande inget körkort.. Nu gick mamma bort när jag var 18 så hjälp hade jag inte fått hjälp i vilket fall.

  Ang barnen, nu har vi fyra och alla ganska tätt, men ja, har vi möjlighet så kommer vi hjälpa dom med det. Vi sparar undan varje månad åt alla barn, så den dagen de är myndiga så kommer dom att ha råd i vilket fall. Tycker det är viktigt att ge barnen bra förutsättningar, jag själv hade ingenting sådant. Sedan är det deras val vad de gör med pengarna, men vi hoppas ju att dom använder det till något bra.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Beklagar ❤️ Ja så tänker jag också, att man måste försöka ge barnen bra förutsättningar. Jair har inte heller haft det så han tycker också att det är viktigt. Mina föräldrar hade inte så bra med pengar när jag växte upp men dom gjorde vad dom kunde och det var i alla fall bra mycket mer än vad Jair nånsin haft i sitt liv…

   Svara
 2. Pernilla

  Vette katten om våra barn kommer behöva körkort, tror det finns gott om självkörande bilar när de är så stora, och tror inte heller att det kommer vara lika vanligt att äga sin egen bil… men oavsett kommer vi se till att våra barn har möjlighet att ta körkort eller på annat sätt kunna ta sig fram i trafiken 😊

  Svara
 3. Sofia

  Vi har betalat körkortet och även en bättre begagnad bil till våra barn, vi bor på landsbygden och grabbarna har utbildat sig i hantverksyrken så vi ansåg att de skulle ha svårare med jobb och transport om vi inte hjälpte dem. Sedan är båda väldigt motorintresserade så de var väldigt taggade att ta kortet så körkorten blev inte hutlöst dyra och vi körde mycket med dem. 😃

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja då förstår jag att körkort och bil kan bli avgörande för att dom ska kunna arbeta. Och man vill ju att dom ska kunna och vilja arbeta så det känns helt rätt att bidra med den delen. Vad roligt att dom var så intresserade 🙂

   Svara
 4. Gittan

  Jag hade samma ultimatum som du, att mamma och hennes man betalade körkortet om vi inte började röka eller snusa. Vi tre systrar klarade de men lillebror fick själv bekosta sitt, men alla fyra har körkort.

  Jag kommer göra samma med mina barn. Känns som en bra morot. Sen kommer jag naturligtvis att stötta dem oavsett vad men just den ekonmiska biten får de stå för själva om de börjar röka eller snusa.

  Svara
 5. Emelie

  Vi kommer betala barnens körkort när dom blir stora. Känns som en bra grej att göra om man har den ekonomiska möjligheten.
  Sedan kommer jag inte sätta några villkor för det. Jag förstår dom som gör det och ser inget dåligt med det. Men jag är rädd att det blir att dom ska dölja saker för mig om dom nu skulle testa att dricka (Eller vad nu det kan va för gränser man har). Sedan förstår jag att om man dricker innan 18 år är man inte alltid öppen mot föräldrarna. Men säg att mitt barn när den är 17 år blir jättefull men vågar inte ringa hem pga förlorar körkort. Då ser jag mycket hellre att den ringer hem.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller med! Det känns bra att kunna göra det. Ja, just det där med alkohol tänker jag också på. Min mamma lärde oss att vi alltid kunde ringa hem utan att hon blev arg om vi hade druckit för mycket. Jag minns speciellt en gång då jag ringde för att meddela att jag skulle sova över hos ett ex. Mamma hörde att jag var full och ville veta var jag var nånstans. Jag sa tillslut var jag var efter att hon hade fått lova att hon inte skulle komma och vara pinsam och att jag skulle få stanna kvar i stan tills jag ville gå hem. Mamma kom ca 5 minuter senare och stod lugnt där och tittade på ett gäng fulla ungdomar som pratade strunt innan jag kände för att följa med hem. Min mamma var verkligen där i vått och torrt. Hon gillade inte att jag drack men ungdomar gör ju det även om dom inte får. Mammas approach var istället att alltid skydda och hjälpa mig även när jag gör fel. Jag kommer göra likadant med mina barn för hellre det än att dom inte vågar ringa mig om dom druckit. Jag tycker du tänker klokt 🙂

   Svara
 6. Lin

  De kommer få körkortet. Som med all utbildning kommer jag bara vara glad om de tar sig an det. 🙂

  Svara
 7. Mari B

  Vilken bra morot. En bra idé. Vi hade nog tänkt att barnen får sina körkort. Både jag och sambon fick våra körkort av våra föräldrar. Nu är jag ensambarn på min pappas sida och även en pappa som har det gott ställt så jag tror det inte fanns någon annan tanke. Min mamma hade dålig inkomst och mina syskon på mammas sida har inga körkort, om det beror på ekonomin från mamma eller ej vet jag inte.
  Tror jag ska prata med sambon om eran morot att inte dricka osv. Tror inte det kommer vara något problem för barnen då alkohol och rökning/snusning inte existerar hos oss som föräldrar och knappt inom den närmaste familjen.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad kul att jag kunde inspirera 🙂 Jag tror dock att man ska vara lite försiktig när man förbjuder alkohol eftersom barnen riskerar att råka illa ut om dom dricker ändå och inte vågar ringa hem när dom är för fulla.

   Svara
 8. Emma

  Mina syskon och jag fick bekosta körkortet själva, men vi fick använda pengar som mamma och pappa sparat åt oss om vi ville, och vi har körkort alla fyra. För min del blev det inte så dyrt, och då övningskörde jag nästan ingenting hemma, men det är ju så olika beroende på var man tar kortet och hur snabbt man lär sig osv. Jag tror vi kommer göra som ni med barnen, men lägga till alkohol också. Känns som en bra morot att hålla sig borta från sånt 😊

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vi har tänkt nästan samma 🙂 körkort, boende och utbildning har vi tänkt 🙂 men nu funderar vi på en bil som morot om dom inte börjar röka eller snusa istället för körkort som morot.

   Svara
 9. Sanna

  Mina föräldrar pratade ofta om att de ville ge oss körkort när vi hade åldern inne. Det blev tyvärr aldrig så, och jag vet inte riktigt om det beror på den ekonomiska biten, eller om det var andra saker som kom i mellan. Min pappa sade även under en period att han skulle köpa en begagnad bil till mig om jag tog kortet.

  Har i dag fortfarande inte tagit körkortet och fyller 27 år i höst. Har övningskört i perioder, pluggat lite teori men sedan har det kommit annat i mellan, och tiden har liksom runnit ur sanden. I höst hoppas jag dock kunna ta tag i det hela och få kortet en gång för alla.

  Dottern fyller 11 år i höst och tiden tycks ticka i väg i en rasande fart. Som ensamstående förälder är det ibland svårt att kunna spara, men jag försöker så gott jag kan, och jag hoppas på något vis kunna bidra eller betala hela dotterns körkort den dag då det blir aktuellt. Vet dock inte om jag kommer ha några krav så att säga, men tror inte jag behöver oroa mig särskilt mycket för dottern, med tanke på hennes inställning till alkohol, droger och tobak.

  Kram Sanna

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åhhh hoppas att du lyckas med det i höst. Du kommer känna en sån stor lättnad när du väl har det klart! 🙂 jag förstår att det är svårt att spara som ensamstående. Vad skönt att din dotter har en bra inställning till det. Kram!

   Svara
 10. Emy

  Nej, här blir det att de får betala det själva när den tiden kommer. Jag fick betala mitt själv, och det var då jag började växa inombords och kände att jag tog ett stort ansvar. Tog en intensivkurs under sommaren och tog ett sommarjobb så att jag kunde betala för allt. Där och då lärde jag mig verkligen att ta hand om mig själv och tackar mina föräldrar att de inte bara gav mig något som jag faktiskt klarade helt själv 😊 Men alla gör som de vill såklart!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Väldigt bra jobbat! Jag förstår att det kändes väldigt bra att klara det själv!Men tror du inte att du hade växt upp inombords även om dom hade stöttat dig med körkortet? Kram!

   Svara
 11. Sofie - gravid med tvillingar

  Jag fick mitt körkort mot att jag inte började röka och skötte skolan. Tog det direkt när jag fyllde 18 och är så tacksam över det. Tror det blir svårare ju äldre man blir (att ta tag i det).

  Jag kommer betala mina barns körkort om de sköter skolan och inte börjar röka/snusa/missköta sig på annat sätt. Med det sagt kommer jag även stötta dem om de hamnar fel/gör misstag, för det fick jag hjälp med hemifrån och är tacksam för.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Instämmer verkligen! Jair har velat ta körkort i många år nu men vi har dela prioriterat bort det och dels inte känt att vi har haft tid. Det låter klokt! Det är klart man ska hjälpa barnen även när dom gör snedsteg, vi har också alltid haft det stödet hemifrån 🙂

   Svara
 12. S

  Jag tycker det blir så konstigt med ultimatum, varannan kompis hade en form av sånt avtal med sina föräldrar, ex inte dricka innan en viss ålder. Ingen av dem höll det men de fick sina körkort ändå.
  Jag sparade ihop till mitt själv genom sommarjobb och tog mitt samma månad som jag fyllde 18.Mina syskon sparade också ihop till sina körkort och tog dem inom något år efter de fyllt 18.
  Vi får se hur vi gör för barnen framöver.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag känner faktiskt ingen mer än mina föräldrar som hade ett sånt avtal så det var väldigt intressant att höra 🙂 Jag tror dock att det är dumt att göra ett sånt avtal angående alkohol eftersom ens barn då inte kommer våga ringa hem om det dricker ändå och råkar dricka för mycket.

   Svara
 13. Nina

  Som det känns nu kommer vi betala det (om det är ekonomiskt möjligt) men då vill jag inte att de börjar röka eller snusa, samt att de sköter skolan. (Gör det bästa efter sina förutsättningar)
  Samtidigt vill jag lära dem att jobba och tjäna egna pengar och att man får spara för att kunna köpa det man vill. Så kanske blir att man bidrar till körkort och att de betalar del själva.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det låter rimligt att dom ska sköta skolan också 🙂 Jag tänker att om dom sköter skolan bra så är det kanske inte prio att dom ska jobba för att spara massor av pengar samtidigt. Jag klarade av att sköta skolan och jobba samtidigt men alla gör inte det. Men det är klart att man ska lära dom att spara 🙂

   Svara
 14. Jennifer

  Jag var den ”ultimata tonåringen” enligt mångas föräldrar tror jag, haha. Aldrig rökt, aldrig snusat, festade aldrig, högsta betyg i alla ämnen osv men fick inget körkort betalt. Alla mina kompisar, som gjorde på det ena och det andra och hade villkoret att föräldrarna betalade om dom inte rökte eller snusade och ljög. Allas föräldrar betalade. Då kändes det jävligt surt att behöva betala dom dyra pengarna själv!

  Men i efterhand är jag glad att jag betalade bil och körkort när jag fyllde 18 år, jag växte som person över att behöva ta ett så stort ekonomiskt ansvar. Och jävlar vad stolt jag var, inte bara över körkortet och allt det innebar, men att ingen hade köpt det åt mig. Jag fixade allt själv och det var en självförtroendeboost! Jag hade sparat pengar i flera år, önskat mig körkortspengar varje jul och födelsedag och det gav ju resultat!

  Jag vet inte hur vi gör i framtiden med vårat barn, det beror lite på förutsättningarna hon har, tänker jag. Är hon verkligen beroende av bil beroende på var vi bor och har svårt att få jobb etc kommer vi nog hjälpa till och betala för att putta henne över någon tröskel. Skulle hon kämpa med skolan/hjälpa oss med grejer osv så ska det också belönas, kanske inte med hela kostnaden för ett körkort, men ett bidrag som hjälp på vägen! Jag tycker att barn ska lära sig att kämpa för det man vill ha, utifrån rimliga förutsättningar såklart!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag känner igen mig fast med en annan sak. Till skillnad från mina syskon kämpade jag, hade högsta betyg i alla ämnen och ändå så var det mig som mina föräldrar spenderade minst pengar på. Jag var den som alltid skötte mig, gav minst problem etc. Jag jobbade nästan varje helg och hela somrarna från det att jag var 15 år så jag har verkligen kämpat med både skola och jobb.

   Jag är sjukt imponerad över hur målmedveten du var med att spara till körkort i flera år! Väldigt bra jobbat!

   Svara
 15. Josefine

  Vi hade den i vår familj men när det väl kom till kritan höll inte mina föräldrar avtalet och de skyllde på en massa för att slippa. De var t om svårövertalade att övningsköra med trots att vi tjatade. De hade samma morot men såhär i efterhand känns det bara fel, det går emot mina principer som förälder. Att röka och snusa är obviosuly rätt dumt pga de uppenbara effekter långvarigt nyttjande kan ge men att straffa så hårt även om barnet bara testat en enda gång?.. Nah, vad lär de sig då? Att ljuga och dölja ist om de nu absolut är alldeles för nyfikna vilket är det sista jag vill.

  Vissa erfarenheter kan man vara utan men jag tycker knappast att rökning/snusning/dricka alkohol nån gång hör till de destruktivare varianterna. Men det beror så klart på vilken grundsyn man har samt vilka regler i övrigt man har kring sina barn tänker jag. Är man inte i en sån miljö är det inte svårt att undvika om man säger så. Jag var aldrig det och jag är rätt övertygad om att jag och min sambo kommer hålla på umgängesreglerna rätt hårt när de kommer upp i den åldern.

  Min syster hävdade hela tiden att hon inte gjort nåt av det. Vi hade röka, dricka och snusa ingick väl i det men vi hade aldrig kommit på tanken kring det sistnämnda. Syrran gjorde 2 av 3 men ljög om det tills långt upp i 20-års åldern när det kröp fram under ett samtal. Och hon hade absolut nekat till det när körkort kom på tal. Nu fick ingen av oss det betalt som sagt ändå men nej, jag tror inte på det helt krasst. Tror absolut att man kan ha en nära och lyhörd relation med sitt barn utan att ta till hot/muta, det måste gå att kunna resonera och tala till intellektet och det känslomässiga tänker jag samt sätta förebyggande gränser kring det ändå.

  Men jag förstår om det hjälper en del familjer att gardera sig utifrån de förutsättningar har och detta är en potentiell lösning. Tror dock inte på den inom vår familj. Vi spar långsiktigt till barnen så jag tänker att det sparandet kommer kunna räcka till att betala det och mkt annat när de blir tillräckligt stora och kan ta hand om det själva. Just nu ligger de i en kapitalförsäkring men jag funderar seriöst på att gå över till individuell ISK eller liknande just för att de inte ska kunna plocka ut det när de är 18. Nu är jag knappt 30 fyllda men den mentala resan man gjort mellan 20-30 känns milslång. Därav dumt att ge ut pengarna alltför tidigt. Haha

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad intressant tankar du har! Jag började tänka om gällande detta efter att jag läste både ditt och andras inlägg. Det kommer snart ett nytt inlägg om detta. Och ja, håller med dig om att det är dumt att ge pengarna till barnen för tidigt!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här