Okategoriserade

Är folk för känsliga?

Vilket språk är ok att använda i ett barnprogram eller en barnbok egentligen? Vilka ord får man använda och vilka får man inte använda? Vad tycker ni?

Jag har funderat på detta i några dagar nu. Ja, enda sedan jag och två av mina mammavänner började prata om det häromdagen. Dom tyckte inte om att dom säger Dumma unge! i en av Vem-böckerna av Stina Wirsén, medan jag inte tyckte det är så farligt. Jag respekterar verkligen deras åsikt och menar inte att skriva det här inlägget till dom utan mer i allmänhet. Jag tycker det är en intressant fråga och det vore intressant att veta vad ni tycker!

Jag är nämligen av den åsikten att jag tycker att folk har blivit alldeles för känsliga. Alltså inte mina vänner, utan folk i allmänhet. Till exempel så tycker jag att barnprogrammen ett tag blev alldeles för mesiga och löjliga som t.ex. teletubbies som bara är ett gäng apor i färgglada rymddräkter. Inget budskap eller nånting! Då tycker jag att Bamse är hundra ggr bättre där Bamse säger att om man är stark måste man vara snäll! Det är ett bra budskap till barn tycker jag.

När jag skrev att folk har blivit för känsliga så har jag några exempel på det också. Till exempel så blev det världens rabalder om Stina Wirséns figur Lilla hjärtat bara för att den är svart så skulle det vara rasism! Det tycker jag är helt sjukt! Döper man en figur till något så fint som Lilla hjärtat så kan det väl omöjligen vara rasism! Och är det inte bra att det finns mångkultur i barnböckerna? Att inte alla figurer är vita? Det där slutade till och med med att Stina Wirsén beslutade att stoppa försäljningen av böckerna med Lilla hjärtat! Hur synd är inte det?

Ett annat exempel är att när Svt äntligen bestämde sig för att göra en bra julkalender igen, nämligen Greven på Greveholm, så blev det stor debatt om att barnen lekte Anden i glaset. Det påstods att det var ett inslag av religion och nån slags religiös ritual och sånt får inte Svt visa i barnprogram! Och bara det tycker jag är konstigt! För det första att nån ens kommer på att klaga på det! Och för det andra att Svt inte får visa religioner i barnprogram! Det anser jag är en form av allmänbildning! Givetvis vill jag inte att barnprogrammen ska hjärntvätta barnen med olika religioner! Men varför får religioner inte ens visas?

Och om vi återgår till det där med språket så undrar jag inte om språket faktiskt var lite grövre i barnprogrammen som vi tittade på när vi var små. Till exempel Emil i Lönneberga där pappan ropar Emil, förgrymmade unge! gång på gång!!!! När man tänker så, så kan jag faktiskt tycka att Dumma unge är helt ok. Jag tittade mycket på Emil i Lönneberga och jag tycker jag blev rätt ok 🙂

Vad tycker ni om det här? Tycker ni att barnprogrammen är mesiga? Tycker ni att folk är för känsliga? Och vilket språk tycker ni är ok att använda i barnprogram och barnböcker?

4 Comments

  • Jessica

    Håller fullständigt med dig om att vi har blivit känsligare. Att som du ex skrev med barnprogram och Emil, och såklart set där med rasism. Inte ens Tintin fick vara kvar ju.. Pippi var rasistiskt ett tag. Men hade ex Sebastian (snart 4år) läst boken som du skrev om, och sen sprungit runt på dagis och sagt dumma unge, vilket han nu faktiskt sprang runt och sa hemma, så frågade vi ”vem säger så?” Och han svarade ”Pernilla (hans fröken på dagis) då blir man lite ställd först om hon hade läst boken eller om hon säger så mot barnen.. Det kan bli lite tokigt! Dessutom hur snällt är det att säga ex dumma unge?

    Och dessutom, hur snällt är det att låsa in barn som Emils pappa gjorde? Gränsen är hårfin..

  • Tess

    Vill bara förtydliga att det inte är på grund av att det är en svart figur i Lilla hjärtat det handlar om utan om hur den svarta figuren framställs. Det är en rasistisk karikatyr av svarta. ”Figuren som heter ”Lilla Hjärtat” anses påminna om rasistiska karikatyrer av svarta, så kallade blackface och golliwogg-figurer. Lilla Hjärtat har kolsvart hud, vit clownliknande mun och flätor som står rakt ut. Nidbilden blackface användes under 1800-talet inom underhållningsbranschen i USA. ”

    Alltså inget problem om det hade varit en mörk flicka i boken. När man sätter sig in lite mer i varför saker & ting ifrågasätts kanske det ändå inte är så konstigt. Jag kände precis som du först men anser nu, precis som författaren, inte att detta är en bild som ska finnas i barnböcker.

    Håller dock med dig i övrigt att det går till överdrift ibland. Men tror också att det är viktigt att föräldrar pratat med sina barn om det de läser & ser.

  • Mysan - gravid med första

    Sen har vi bert som vi kollade på som liten. Där dem har scener där bert ( ska vara 13-14 år) röker. Kanske inte världens bästa för barn, unga ungdomar att titta på. Men jag tycker mest att barnprogramen idag är riktigt mesiga och töntiga.

    🙂

  • Linda

    Håller med Tess. Lilla hjärtat blev nog skapad väl menat, men det blev nog lite fel. Lite överdrivet, lite för mycket som en clown och lite för enkelt ritad. Har för mig att hennes ögon ser lite läskiga ut nästan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.