9 tips till barnkalas

9 tips till barnkalas

Sist jag anordnade barnkalas var när Lucas fyllde 2 år och det var kaos på alla sätt och vis! Jag trodde att det skulle bli super men jag gjorde nog alla fel som man kunde göra. Dagen innan kalaset satt jag och Jair uppe långt efter midnatt och bakade och fixade fika så vi fick knappt nån sömn alls. På kalasdagen hade vi städare hemma medan Jair och Lucas gick på minisim. Jag stannade hemma och bakade lite till och fixade iordning saker. Meningen var att jag skulle fixa det sista innan kalaset började, medan städarna skötte sitt och Lucas fick en lugn och rolig stund på badhuset. Jag fixade så mycket som jag hann med, men när första gästen kom så hade jag fortfarande blött hår och handduk så jag fick springa och slänga på mig första bästa klänning som jag ångrade resten av kalaset. Sen hade jag inte börjat med tårtan än så när gästerna kom var jag skitstressad och försökte kleta på sylt och grädde och samtidigt hälsa på folk. Det var på tok för många gäster också. Vi hade bjudit ALLA och ALLA kom! Jag hade inte ställt fram några tallrikar, inte kokat kaffe, inte tagit fram servetter eller papper. Gästerna frågade mig gång på gång efter mer kaffe, papper för nån hade spillt, var skedarna fanns och Lucas som nyss vaknat i vagnen var förtvivlad hela kalaset. Det var många som ställde upp och hjälpte till men allt var väldigt jobbigt för mig så jag orkade inte ha kalas förra året, men Lucas var ju nyopererad så det var ändå ingen idé. Detta kalaset har jag sugit in tips från er och vänner och lyckades ordna ett kalas som jag njöt lika mycket av som mina gäster gjorde. För mig var detta en riktigt 10-poängare till kalas – hoppas mina gäster tyckte det också 🙂

Nu ska jag berätta hur vi gjorde för att slippa stressen i år, så här kommer 10 tips till barnkalas utan stress 🙂

1. Förbered ALLT dagen innan. Fixa alla dekorationer, duka bordet med alla saker, papptallrikar, muggar, sugrör, servetter. Blås upp alla ballonger, ladda kaffekokaren, ställ fram te och vattenkokare, ställ fram serveringsfat, häll upp mjölken i kannan och ställ in i kylskåpet, även om det bara går på nån sekund att göra det direkt så är det många moment man sparar på att förbereda allt så långt det bara går.

2. Ordna inte för mycket fika. Detta misstaget gjorde jag igår också, men nu har jag lärt mig. Vuxna fikar sparsamt. Oftast inte mer än en bit tårta och kanske en liten bit kaka. Barn leker för mycket så om dom hinner få i sig en bit tårta så kan man vara glad för det 🙂 Kaffe är oftast det viktigaste så ordna en stor termos om ni blir många.

3. Planera kalaset och schemalägg kalaset, åtminstone lite grann. Gör det smidigt genom att involvera din partner eller nån annan som kan hjälpa till. Vårt upplägg var först fri lek tills alla gäster hade kommit, sen åt vi pannkakor, efter pannkakorna dukade jag undan medan Jair lekte skattjakt i trädgården, efter skattjakten åt vi tårta och barnen hann med fri lek medan vi åt tårta och till sist fiskade barnen varsin påse i fiskedammen.

4. Sätt en sluttid för kalaset på inbjudningskortet. 2 timmar brukar vara lagom för barnkalas.

5. Arrangera en eller två lekar. Vi hade en planerad lek och en reserv i bakfickan om det skulle behövas. Vi lekte skattjakt, barnen fick springa runt i trädgården och leta guldpengar (chokladpengar) som Jair hade gömt. Det blev en succé bland barnen 🙂 Kalaset avslutades med fiskedamm.

6. Bjud bara så många barn som barnet blir gammalt +/- nån extra. Det brukar alltid vara nån som inte kan komma eller som får förhinder. Vi bjöd fem barn i Lucas ålder, tre kom.

7. Lägg fram kalaskläderna dagen innan.

8. Om det går, försök få ditt barn att öppna presenterna efter kalaset istället för på kalaset. Det kan lätt bli kaos (jag minns Lucas 2 årskalas…)

9. Planera hellre kalaset på eftermiddagen om du tror eller är orolig för att det ska bli stressigt på kalasdagen. Stressade föräldrar ger ofta stressat kalasbarn och det är inte kul! Vi hade kalas klockan 14-16. Lucas var lite otålig sista timmen innan kalaset, då hade han väntat sen klockan 7.30, men hellre det än att vi var stressade. Nu var vi lugna, glada och förväntansfulla när kalaset började. Allt var klart in i minst detalj 🙂

10. Köp engångsgrejer som tallrikar, muggar och bestick. Det underlättar mycket mer än vad man kan tro!

   

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. A

    Bra tips! Det där
    Med fikat är verkligen sant. Jättefint med dessertbordet men vad äter man , en tårtbit kanske något mer. Så jag ska skippa cupcakes iår o allt sånt fint. Det blir färdigköpta kakor o tärts.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Annonsera här